Home

Nieuws

Dijksma wil vergassing muizen achter de hand houden

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil de mogelijkheid open houden om vergassing te kunnen gebruiken als dodingsmethode bij extreme muizenoverlast.

Dat maakte ze woensdag duidelijk in debat met de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren vroeg per motie het vergassen van muizen niet toe te staan.

Dijksma weersprak de opvatting van fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de dieren dat het doden van muizen met CO2 illegaal is toegepast door graslandbezitters. Weliswaar is de methode niet toegestaan, maar bij de uitzonderlijke situatie in het Noorden van het land heeft Dijksma ontheffing verleend voor het vergassen. Zij zei zo'n ontheffing in de toekomst ook achter de hand te willen houden, 'anders staan we met lege handen'.

VVD en CDA spraken hun waardering uit voor de manier waarop de staatssecretaris in actie is gekomen. Dijksma heeft onder meer gezorgd dat graslandbezitters niet door Brussel worden afgestraft doordat ze nu hun blijvend grasland noodgedwongen moeten scheuren en opnieuw inzaaien. Daarnaast zijn financiële voorzieningen ingezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.