Home

Nieuws

VS teleurgesteld over GMO-voorstel EU

Washington - Handelsminister Michael Froman van de Verenigde Staten heeft teleurgesteld gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie om lidstaten de mogelijkheid te geven extra beperkingen op te leggen aan toegelaten genetisch gemodificeerde grondstoffen.

In een verklaring op de site van het ministerie van handel zegt Froman dat hij "zeer teleurgesteld is in het voorstel dat niet te rijmen valt met de internationale verplichtingen van de Europese Unie". Hij zegt dat het opdelen van de Europese Unie in 28 aparte markten bovendien in lijkt in te gaan tegen het idee van een interne markt. Het voorstel zal niet helpen bij de totstandkoming van een handelsverdrag met de VS, aldus Froman.

In een toelichting wijst het ministerie op een juridische procedure tegen Europese lidstaten die de VS hebben doorlopen bij de wereldhandelsorganisatie WTO. De VS hebben die procedure gewonnen, maar nog geen strafmaatregelen opgelegd. De procedure ging tegen de weigering van een aantal Europese lidstaten om genetisch gemodificeerde producten toe te laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.