Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:30 apr 2015

Schultz wil plattelandswoning herstellen

Den Haag - Als de plattelandswoning in de Nederlandse regelgeving niet in ere kan worden hersteld, dan moet dat maar op Europees niveau gebeuren. Dat stelde minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) woensdag met zoveel woorden in een overleg met de Tweede Kamer.

De minister zegt alle varianten te willen doornemen. Ze zegt nog niet te weten in welke richting de oplossing moet worden gezocht. Het is volgens Schultz 'een gekke zaak dat de boer in een woning die onderdeel uitmaakt van zijn bedrijf mag wonen, maar dat na zijn pensionering niet meer zou mogen'.

Aanleiding is een uitspraak van de afdeling rechtspraak van de Raad van State op 4 februari van dit jaar. De rechter bepaalde dat voormalige bedrijfswoningen volgens de Europese regels voor de luchtkwaliteit niet als een bedrijfswoning, maar als een burgerwoning moeten worden beoordeeld. Dat betekent niet dat burgers er niet mogen wonen, maar wel aan het bedrijf extra eisen kunnen worden opgelegd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarmee haalde de rechter een streep door de bedoeling van de wet. Deze was dat een agrarische bedrijfswoning door burgers zou kunnen worden bewoond, zonder dat er extra eisen zouden worden gesteld aan het bedrijf waartoe de woning had behoord.

De minister gaat met de gemeenten en de provincies de problematiek in kaart brengen. Zij wil kijken of de Europese regels voor luchtkwaliteit ruimte bieden om de plattelandswoning, zoals die bedoeld was ook te kunnen handhaven. Mocht dat niet lukken, dan wil ze op Europees niveau de zaak aankaarten.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman zegt dat de kwestie linksom of rechtsom moet worden opgelost. Hij kan zich niet voorstellen dat dit probleem alleen in Nederland voorkomt. De minister zegt te zullen kijken naar situaties in andere landen. Veldman begrijpt niet waarom de rechters bij de Raad van State begin dit jaar een streep haalden door de plattelandswoning, terwijl de Raad van State als adviseur van de wetgever niet op dat mogelijke probleem heeft gewezen.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  de raad van state vandaag nog opdoeken is het beste idee van 2015..

 • koestal

  Veel boeren hebben geen pensioen,meestal alleen een AOW.

 • melkveehouder .

  Volgens mij klopt het niet wat de Minister in dit artikel stelt. Een boer mag na zijn pensionering gerust in zijn woning blijven wonen. Een burger mag echter niet in de voormalige bedrijfswoning gaan wonen. En zo gek is dat niet. We hebben al decennia lang wettelijk richtlijnen die de afstand bepalen tussen agrarische activiteiten en woningen van derden. Heel wat vergunningen zijn hierdoor niet verleend kunnen worden, en nog immer niet. Altijd werd geschermd met de gezondheidsrisico's vanwege de emissie en de overlast door geur. Wat een gekke zaak zou zijn is dat deze wettelijke richtlijnen of stank na een lobby van de makelaardij niet meer zouden gelden pf bestaan. Maar ja, geld stinkt niet, toch?

 • koestal

  Melanie,doe eens wat aan de lucht bij snelwegen en  in drukke stadswijken,de mensen die daar wonen hebben een paar jaar korter te leven dan de mensen op het platteland,ja ,maar weer lekker tegen boeren aantrappen

 • jan4072

  @melkveehouder. Volgens mij klopt haar verhaal wel. Als je gepensioneerd bent dan ben je niet meer geregistreerd als medewerker op de boerderij en dus ben je burger en vanaf dat moment is de woning geen bedrijfswoning meer maar een burgerwoning en dat heeft dan weer tot gevolg dat het bedrijf aan strengere eisen moet voldoen. Om dit te voorkomen moet je de woning dus onbewoond laten of er een medewerker inlaten wonen zodat het een bedrijfswoning blijft, in beide gevallen is het effekt dat de ouders weg moeten. Of de andere optie en dat is blijven wonen waardoor het bedrijf aan de strengere eisen moet voldoen.

 • Burnetti

  @melkveehouder, juist!
  de gespeelde verbaasdheid van de VVD is doorzichtig.
  Bewoners van het platteland, bieren of niet boeren, zijn geen tweederangs burgers en verdienen de gelijke beschermeling als ieder ander. Het probleem is hier niet geur maar fijnstof.

 • juur

  Als je gestopt bent met het bedrijf wordt de woning gewoon burgerwoning geen plattelandswoning. Die slapende ambtenaren van de gemeente moet dit naar laatste stand opnemen en invoeren in het bestand. Dan zijn ze bij de tijd als men een nieuw bestemmingsplan ter inzage legt.

 • melkveehouder .

  @Jan4072. De boer mag na bedrijfsbeëndiging, of bij verkoop/verhuur van zijn stal, (ongestoord) blijven wonen. Hier is jurisprudentie over.

 • melkveehouder .

  @ juur. Het klopt niet wat je schrijft. Als je stopt met je bedrijf kán de woning burgerwoning worden als het bedrijf definitief wordt gestaakt én ver genoeg van andere agrarische bedrijven ligt: het moet voldoen aan de afstandscriteria. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kan met een vrijstellingsprocedure, of bij een wijzinging van het bestemmingsplan, aan de woning een andere functie (burgerwoning) worden toegekend.

 • tikka


  Eigenlijk is er niets aan de hand. Je bouw of koopt een bedrijfswoning om de bedrijfsleider van een bedrijf er te laten wonen, wanneer het bedrijf ter plaatse stopt dan moet het niet zo zijn dat deze bedrijfswoning voor andere doeleinden (burgerwoning) gebruikt gaat worden. het gebruik als burgerwoning brengt namelijk beperkingen mee voor bedrijven in de omgeving. dus wanneer er een bedrijf stopt dan kan de bedrijfswoning alleen voor andere doeleinden gebruikt worden als er geen nadelen zijn voor de omliggende bedrijven. zijn er wel nadelen dan moet de voormalige bedrijfswoning gewoon gesloopt worden.

 • melkveehouder .

  @tikka. Goed verwoord!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.