Home

Nieuws 4 reacties

PAS op 1 juli van kracht

Den Haag - Het Programma Aanpak Stikstof wordt 1 juli van kracht. Vanaf die datum kunnen Natuurbeschermingsvergunningen worden afgegeven door de provincies.

Daarmee komt een eind aan een jarenlange  impasse, doordat als gevolg van een uitspraak van de Raad van State in 2008 nog maar mondjesmaat Natuurbeschermingswetvergunningen konden worden afgegeven.

Staatssecretaris Sharon Dijksma meldde dinsdag aan de Eerste en Tweede Kamer dat de nieuwe regeling op 1 juli dit jaar van kracht wordt. Dat is veel later aanvankelijk de bedoeling was. Dinsdag werd duidelijk dat alle provincies hun fiat hebben gegeven aan het PAS-programma. En de Eerste Kamer heeft evenmin nog ernstige bedenkingen.

In het PAS wordt geregeld dat bedrijvigheid is toegestaan,  terwijl tegelijkertijd de natuur herstelt of op zijn minst de teruggang tot staan wordt gebracht. Dijksma noemt de inwerkingtreding een belangrijke stap, al gaat ze ervan uit dat juridische procedures in de komende periode nog roet in het eten kunnen gooien.

Het PAS staat niet alle activiteiten toe bij natuurgebieden. In sommige situaties zullen ontwikkelingen niet mogelijk zijn, aldus Dijksma.

De meerderheid van de Eerste Kamer ziet geen reden om de staatssecretaris de pas af te snijden op het stikstofbeleid. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een mondeling overleg van de Commissie Economische Zaken van de senaat met de staatssecretaris.

Vooral GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP hebben zwaarwegende bezwaren tegen het programma. Zij zijn er niet van overtuigd dat het gekozen systeem daadwerkelijk leidt tot een verbetering van de natuur. Ook D66-senator Roger van Boxtel toonde zich kritisch, maar hij zei uitdrukkelijk dat de bewindsvrouw door kan op de ingeslagen weg.

VVD'er Sybe Schaap en haar PvdA-collega Janny Vlietstra vonden dat de senatoren Niko Koffeman (Partij  voor de Dieren) en Marijke Vos (GroenLinks) vooral de wetsbehandeling overdeden. De wetswijziging voor het Programma Aanpak Stikstof is vorig jaar door de Eerste Kamer goedgekeurd.

Laatste reacties

 • koestal

  Het is vorig jaar al goedgekeurd,wat een ijver

 • PetervanKempen


  Koffeman wilde het nog eens overdoen.

 • veldzicht

  Vooral Gr.L. S.P. en PvdD zijn er niet van overtuigd dat het  gekozen systeem lijdt
  tot verbetering van de natuur,dan weet je tenminste gelijk weer waar je vrienden zitten,mafkezen.

 • alco1

  De partijen die jij noemt veldzicht trekken aan de andere kant van de PAS wet dan de boeren. Het zal één grote bureaucratische rompslomp met zich meebrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.