Home

Nieuws

Poolse boeren overwegen te staken

Warschau - De boeren in Polen dreigen met harde acties en pittige stakingen, waaronder het blokkeren van de wegen rondom Warschau. Dat meldt de Poolse federatie van boerenvakbonden.

Aanleiding is de moeilijke situatie waarin Poolse boeren en telers verkeren sinds de Russische handelsboycot. De boeren eisen onder meer een gesprek met premier Ewa Kopacz. "We geven haar tot vrijdag om te reageren", aldus vakbondsvoorman Slawomir Izdebski op een persconferentie.

De boeren willen meer financiële steun van de overheid. Het zwaarst getroffen zijn Poolse fruittelers, en dan met name appeltelers. Ook Poolse varkenshouders zitten in financiële problemen, al komt dat door het verbod op exporteren door de Afrikaanse varkenspest.

Dit najaar gaf de Poolse minister van landbouw Marek Sawicki in Boerderij aan de Europese compensatieregeling 'lachwekkend' te vinden.

Poolse boeren en telers dreigen met protesten, demonstraties, stakingen en wegblokkades. Zij putten moed uit de acties die mijnwerkers in het Centraal-Europese land onlangs voerden. Uiteindelijk kwam het in die sector tot een bemiddeling met de regering, nadat premier Kopacz ook met hen het gesprek aanging.

Geert Jan Hahn

Of registreer je om te kunnen reageren.