AlgemeenNieuws

Volgende antibiotica-incident dient zich aan

Den Haag – Een volgend incident met verboden antibiotica dient zich alweer aan.

Inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zei dat woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Paul zei dat hij bij de vermindering van het antibioticagebruik ook aanloopt tegen onvoldoende ethisch besef.

“De bedoeling van de wet is om in principe geen antibiotica te gebruiken. Alleen als er ziekte is, zou je antibiotica nog toepassen. Dat moet dus niet geïnterpreteerd worden als: ‘alles is toegestaan, zolang de norm van de wet niet wordt overschreden'”, aldus Paul, die aangaf dat met de furazolidonaffaire geen eind is gekomen aan de incidenten. “Ik krijg ook nu nog regelmatig signalen. We hebben het laatste incident nog niet gehad. Het is gewoon niet op orde.”

Paul zegt dat hem opvalt dat  bedrijven de private aansprakelijkheid en onderlingen garanties zwak hebben geregeld: “Als een boer een stal bouwt en er is iets niet in orde, dan wijst hij toch ook niet naar de overheid? Afnemers weten vaak heel goed hoe het zit met de kwlaiteit van hun leveranciers. Maar de prikkel van de prijs is doorslaggevend. En als er dan iets aan de hand is, horen wij: ‘dit is ons overkomen’.”

De NVWA zegt soms in situaties terecht te komen dat exporteurs die willen uitvoeren naar landen buiten de Europese Unie, niet voldoen aan de specifieke eisen van het land waar de producten naartoe gaan. “Daar moeten wij die bedrijven dan op wijzen, terwijl zij toch de exporteur zijn. En dan ontstaat een situatie waar bij wij bijna in onderhandeling gaan met de exporteur. Dat willen we natuurlijk niet.” Grote zorg heeft Paul over de gebrekkige administratie, waardoor het vaak dagen duurt voordat producten waarmee iets aan de hand is kunnen worden terug geroepen. Terwijl een recall eigenlijk binnen vier uur geregeld zou moeten zijn, kan dat regelmatig dagen duren. Ën dan heb ik het nog niet over bedrijven die hebben gefraudeerd. Daar is de administratie nog veel ondoorzichtiger, of soms zelfs gewoon afwezig.”

Beheer
WP Admin