Home

Nieuws 14 reactieslaatste update:8 aug 2014

Politiek wil eerst effect boycot voor agrosector in beeld

Den Haag - De Tweede Kamer wil snel in beeld krijgen welk effect de Russische boycot hebben voor de Nederlandse agrosector. De partijen willen dat eventuele maatregelen om de sector te compenseren het liefst Europees worden genomen.

Het ministerie van Economische Zaken is de gevolgen van de maatregelen aan het inventarisatie. Dit gebeurt in overleg met de land- en tuinbouwsector. Daarnaast is het ministerie in overleg met de Europese Commissie en andere Europese landen over de situatie.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft met steun van VVD, SGP, PvdA, D66, SP en PVV een brief gevraagd aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken waarin de stand van zaken over het Russische boycot in kaart wordt gebracht. Geurts sluit geen enkele vorm van maatregelen om de agrarische sector te compenseren uit. "Het kan niet zo zijn dat onze boeren en tuinders de dupe worden van het politieke spel dat Poetin speelt", vindt Geurts.

VVD-Kamerleden Helma Lodders en Han ten Broeke vinden dat Dijksma met haar Europese collega's in overleg moet treden om de te kijken hoe de schade voor de agrarische sector opgevangen kan worden, zodat de gevolgen voor het bedrijfsleven zo beperkt mogelijk te houden.  VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie. Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft in Brussel een verzoek ingediend om in de Europese begroting budget te reserveren voor een noodfonds voor de getroffen agrarische bedrijven, met steun van andere parlementariërs van de EVP uit andere landen. Opkoopregelingen van producten vindt CDA een slecht idee: "Dat is uitstel van executie", aldus Schreijer en Geurts.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt dat deze maatregelen van Rusland volledig voorspelbaar waren. "Het is ongepast om met belastinggeld marktmaatregelen te nemen", vindt Schaake. Ze ziet liever dat de exporterende bedrijven worden ondersteund door het vinden van andere exportmarkten, bijvoorbeeld door de onderhandelingen over het handelsakkoord met de Verenigde Staten te versnellen.
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt dat de regering serieus moet kijken naar compensatie. "De maatregelen tegen Rusland zijn genomen uit algemeen belang. Nu lijden private belangen onder de tegenmaatregelen. Deze schade moet in ieder geval deels vergoed worden", vindt Dijkgraaf. Hij zou de kwestie het liefst Europees oppakken, maar als dat onvoldoende is, moet het ook nationaal aangevuld kunnen worden. Het GLB-crisis-budget zou hiervoor benut kunnen worden, maar het zou volgens Dijkgraaf ook moeten kunnen uit het veiligheidsbudget van de EU.
De PvdA vindt het belangrijk dat de Europese Unie eensgezind optreedt. "We moeten voorkomen dat EU-landen tegen elkaar uitgespeeld worden; eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel'', aldus PvdA-er Michiel Servaes.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Geen compensatie aub, haal je geld bij je belangenbehartigers als ze geen visie of plannen hadden.
  Bij 1 visie, ga daar klagen en geld halen.
  Bij 20 visies, ja mogelijk steun is te overwegen.
  Triest weer dat cda en sgp vooraan staan met klagen, maar nog nooit een visie gehad hadden behalve eigen belang.
  Immers tegen transparantie, geen wil qua herkomst labeling, en voor het genetisch manipuleren van alles wat los en vast zit van de voedsel keten.
  Waarom gaan boeren niet klagen bij cda volksvertegenwoordigers, de weg afzetten, sit ins bij de amateurs van LTO etc?
  Of Rabobank blokkeren?

 • gjsteenwijk1

  Beste Ishtar , ik ga niet zeggen dat het CDA, SGP en LTO altijd de juiste visie hebben .Maar volgens mij ben jij niet van deze wereld als je vindt dat Rijk en / of Europa in deze situatie het bedrijfsleven niet financieel hoeft te compenseren.

 • Mozes

  @Ishtar, je zou wel een Rus in de tijd van Stalin kunnen zijn, zo'n haat dat je hebt tegen boeren.

 • Ishtar

  @Mozes, niemand is tegen voedselproducenten, ik ook niet.
  Maar neem in in dit geval de zuivel sector.
  Wedden dat LTO elke dag een klaag verhaal in de media stuurt ?
  Waarom zou men de zuivelsector moeten steunen?
  Stel dat er gesteund wordt van belasting geld van hardwerkende Nederlanders.
  Wedden dat als de boycot volgend jaar over is, en prijzen als vb stijgen, niemand jouw of de amateurs van LTO zal horen dat dat eventuele steun terugbetaald moet worden?
  Melkqutum eraf en , iedereen bouwt bij, maw geen steun is nodig, immers jullie willen de wereldmarkt op.
  Toch? Wel dit is wereldmarkt, de sector kan toch wel tegen 1 slecht verwacht jaar?
  Of kan dan de nieuwe mercedes niet gekocht worden van de subsidie die betaald van hardwerkende belastingbetalers belasting geld?
  Waarom zouden belastinggeld van burgers jullie uit de hand gelopen hobby moeten ondersteunen als je sector bestuurders zelf de visie
  uitgezet hebben?
  Regel het maar intern, ga je geld bij LTO halen of bij RFC.
  **
  Daarnaast is snap werkelijk waar niet waarom LTO een serieuze gesprekspartner is van de regering.
  Vb 5 jaar VION, men men weet nu dat het fout ging door mismanagement (velen wisten dit al langer), zLTO dus en LTO.
  Metam natrtrium (gif), LTO actief regels en wetten voorkomen en geen enkele rekening houden met omgeving, ook niet met kinderen/scholen.

 • Ishtar

  Dan ben je als sector bestuurders niet alleen dom en amateuristisch, maar ook gewetensloos.
  En met dit soort clubs zou een regering geen zaken moeten doen, immers het is verbloemde amateurisme, ja knikkerij, wat resulteert in continu geklaag.
  Maar ja, met politieke pionnen van de cda en sgp wat qua niveau hetzelfde is is ook niet veel soeps van te maken.
  Maw waarom zouden burgers jullie zuivel sector moeten steunen?
  Waarom gedragen jullie belangenbehartigers zichzelf als continue klagers?
  Dit is toch wat ze willen, wel neem verantwoordelijkheid, en stop met dat geklaag ?
  En er is geen enkel argument om de zuivel sector te steunen, geen enkele.
  Of zie jij wel een argument?

 • simpel boerke

  Ishtar, wat leef jij in je eigen denkwereld.

 • .....

  Beschamend dat het kabinet niet voluit toezegt dat de kostten van deze boycot door de hele samenleving moeten worden gedragen

 • joopi

  Er moet helemaal niks gecompenseerd worden, minder produceren als er minder vraag is of anders ergens anders heen proberen te exporteren.

 • info48

  Ishtar; als ik jouw commentaren en gezwets iedere keer lees schat ik in dat jij zeker niet bij de categorie 'hardwerkende ' Nederlanders behoort wiens belangen jij meent te moeten vertegenwoordigen.

  Natuurlijk de Europese POLITIEK ( met van Balen (VVD) voorop) besluit pro Westers 'demonstranten' te steunen om de gekozen regering omver te werpen in de Oekraine, wanneer dan pro Russische 'rebellen' in O Oekraine deze omwenteling niet nemen is de wereld te klein en moeten er sancties komen van diezelfde POLITICI, dat het over de rug van de Agrarische sector zou gaan was voorspelbaar, who care's ?
  Wij gaan compenseren roepen zen ( Politici) in koor en heel heldhaftig.....ja 't zijn echte Mannen en Vrouwen !!!!!!!!! voor de boer? och...... Veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven.

 • Mozes

  @info48, vind je niet dat Oekraïne recht heeft zelf over zijn toekomst te beslissen en dat Rusland niet voor Oekraïne hoort te beslissen? En zeker niet met huurlingen die bewust geweld ontketenen.
  Voor hoeveel zilverlingen ben jij bereid het zelfbeschikkingsrecht van andere volkeren te verraden?

 • Ishtar

  Dijkgraaf van de SGP zegt ==> dat compensatie ook moeten kunnen uit het veiligheidsbudget van de EU
  -sorry zo'n persoon zal toch gelijk uit die partij gezet worden of niet?
  -als je dit voorstelt dat ben je gewoon uit op eigen geldelijk gewin, en in bijbelse termen ben je gewoon een farizeer van het ergste soort.
  -waarom pleit SGP niet voor behoudt van melkquotum nu?
  Immers productie beperken lijkt mij handiger?
  -tja de mannenwereld en dogma van de sgp mist wijsheid waarschijnlijk..........

 • jan van den broek

  Ze komen er niet uit, reden nu moeten ze nadenken, overleggen ,enz, en dit keer voor eigen volk,bedrijven en export.
  Nu kun je snel zien hoeveel onbenul er in den Haag zit, de een reageert sus de ander zo, het is wordt een grote puinhoop.

 • jan van den broek

  Ishtar, waarschijnlijk een Marokkaanse of Turkse naam, iemand die volgens mij veel belasting betaald in N.L.
  Ook iemand die niet goed weet hoe de hazen lopen in dit klein landje.

 • Spruit12

  Als er overheidsbesluiten uit algemeen belang (Europees) zijn genomen moeten we ook met z'n allen voor de financiële consequenties instaan. Individuele bedrijven of sectoren mogen hier niet de dupe van zijn.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.