Home

Nieuws 4019 x bekeken 27 reacties

Kabinet adviseert minder vlees te eten

Den Haag – Het kabinet gaat het milieubeleid moderniseren. "Er is de afgelopen jaren veel bereikt. We hebben steeds minder last van zure regen of ernstige smog. Maar er is geen ruimte om achterover te leunen'', aldus staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Ze wil dat de luchtkwaliteit nog verder moet verbeteren door Europese afspraken te maken over transport. Daarnaast wil de staatssecretaris nieuwe milieuproblemen en daarmee mogelijke gezondheidsproblemen vóór zijn. "We moeten alert zijn op de introductie van nieuwe stoffen in het milieu zoals genetisch gemodificeerde organismen", zegt Mansveld.
Het kabinet wil burgers stimuleren om duurzamer te leven. Via het programma Duurzaam Doen geeft het kabinet concrete tips om duurzamer te leven. Zo adviseert het ministerie op het gebied van voedsel als eerste om minder vlees te eten door flexitariër te worden. "Al 86 procent van de Nederlanders is flexitariër en laat een of meer dagen per week vlees staan. Dat bespaart energie en is beter voor het milieu", adviseert het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast is het duurzamer om seizoensgroente te eten en om ervoor te zorgen dat minder voedsel wordt verspild. Op het gebied van energie adviseert het ministerie om beter te isoleren en zonnepanelen in te zetten als energiebron.

Volgens Mansveld is het verder nodig actiever internationaal samen te werken en in Nederland milieuwetten aan te passen en allerlei regels makkelijker te maken.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Waarom die oproep als ze zegt dat 86 % al flexitariër is ?
  Begin maar eens eerst met alle E nummers uit voedsel te verbannen!

 • leftturn

  ze proberen gewoon de levensverwachtiging omlaag te krijgen, kost ook minder aow en pensioengeld.

 • ae-ea

  Minder op vakantie gaan, Ook goed voor het milieu !!!

 • schoenmakers1

  ae-ea, en meteen minder ziekteinsleep, hoeven wij onze dieren niet dood te laten gaan omdat er minder antibiotica gebruikt mag worden

 • pinkeltje

  Wat ook heel duurzaam is dat is het afschaffen van topconferenties met regeringsleiders en congressen over duurzaamheid. Scheelt ook een hoop schade als gevolg van het intrappen van open deuren.

 • producent

  Wat ook duurzaam is, dat iedereen die minder dan 5 km weg moet verplichten om met de fiets te gaan en niet met de auto.

 • red

  Ze is zeker (gras) wezen eten met Mariane Thieme daarna nog even eeen joint gerookt (ook vegetarisch) dan krijg je deze waanbeelden.
  Verantwoording bij de mensen leggen dan zijn er minder controleurs nodig minder kilometers (want ja die controleurs rijden allemaal in een lease bak) want tegen woordig worden controleurs weer gecontoleerde door andere controleurs enz. hier bezuinigen heeft veel meer zin en is op den duur goed voor de economie en erg duurzaam. Ook een goed idee is als er straks in Den Haag een bejaarde huis vrij komt wegens de bezuinigingen, kunnen hier mooi alle volksvertegenwoordigers in.
  Kunnen ze mooi allen in een busje of op de fiets naar hun werk. Erg duurzaam.

 • l coumans

  pinkeltje helemaal fout, jij draait met je reactie de escortdames de nek om, conferenties hoe onnozel ook zijn altijd ergens goed voor

 • Vegan

  Een transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitbronnen is beter voor de gezondheid, dieren, het milieu maar ook voor de wereldvoedselsituatie.
  Het omzetten van plantaardige eiwitten naar dierlijke eiwitten is niet efficiënt. Bij een plantaardig eetpatroon is er minstens 5x zoveel voedsel en is er meer ruimte voor natuurontwikkeling.

 • alco1

  @Vegan. Ga jij maar lekker gras vreten.
  Het meeste voer voor de dieren zijn afval producten, die er hoogwaardige eiwit producten van maken. Als deze rechtstreeks uit de plantaardige producten moet komen zijn binnen de kortste keren alle bossen in Brazilie gekapt

 • Elevage

  ik stel voor dat we allemaal het salaris direct inleveren bij de overheid, en dan ontvangen we wekelijks een voedselpakket en allemaal een fiets, en verder nog wat bonnetjes voor andere zaken: in 1 klap alle schulden opgelost en milieuvriendelijk! terug naar 1950

 • veldzicht

  Vegan, ik moet je helemaal gelijk geven als we allemaal vegetarier worden is er veel meer voedsel beschikbaar, per mens wel 5 kg. gras
  2 kg. bierbostel, 1kg.bietenpulp nog wat raapschroot en citruspulp en smullen maar,als jij je er goed bij voelt moet je zeker geen vlees gebruiken maar geef mij toch maar ,n lekker biefstukje,die natuurontwikkeling van jou ben ik niet zo,n voorstander van nog
  meer oostvaardersplassen dieren martelerij?dan hebben mijn koetjes het toch wel 10 keer beter!!

 • farmerbn

  Als vegan gras wil eten met wat bieslook moet hij dat vooral doen. Als hij hoopt dat anderen dat ook doen , is mij ook best maar hij mag niet verplichten dat niemand meer vlees mag eten of de vleesproductie verbieden. Laat iedereen zelf kiezen!

 • somporn

  'Al 86 procent van de Nederlanders is flexitariër en laat een of meer dagen per week vlees staan.Nou daar moet je trots op zijn.
  Jammer dat het niet vrijwillig is, maar komt door een lege portemonnee.
  Denk dat 86% liever een biefstukje extra eet per week maar dat het financieel niet meer te doen is omdat we al veels te veel gemangeld worden door Den Haag.

 • MBVegan31

  Welja want vegans eten gras. Uw intelligentie is ook in de drekput gezakt, dat is duidelijk..

  En somporn... hoe kortzichtig! Mensen kiezen vaker bewuster en vrijwillig voor een dagje geen vlees. Niets te maken met een lege portemonnee. Een dagje geen vlees kost namelijk niets meer of minder dan een dagje wel. Qua financiën dan, laten we wel wezen.

 • driesje

  Mijn ouders aten al hun hele leven eens per week op zaterdag geen vlees, maar witte bonen in tomatensaus.
  Als we deze wereld willen redden zal het eerder andersom moeten worden, de vleesliefhebbers gaan eens per week op zondag hun stukje vis of biologische vlees eten en de rest van de week namaakvlees dat precies hetzelfde smaakt, maar het niet is.

 • W Geverink

  Er zijn op dit moment miljarden voor akkerbouw ongeschikte hectares die met akkerbouw kapot geboerd worden. In de komende 20 jaar zal veel daarvan weer noodgedwongen in gras moeten worden omgezet. Mijn eigen grond is voor akkerbouw totaal ongeschikt evenals miljoenen hectares eromheen. Wel is het prima grasland. Daarom worden de groentes zuidelijk verbouwd of locaal in kassen en het graan en aardappelen iets oostelijker. Onze grond wordt gebruikt voor Beef. Zo kan door een duurzaam gebruik van de grond de hele maaltijd binnen een redelijke afstand van onze voordeur worden geproduceerd. Van al het mindere graan, erwten en noem maar op worden varkens kippen en koeien gevoerd. Zonder de veehouderij als extra optie zouden akkerbouwers veel meer risico lopen. Van mij mag iedereen het zelf weten of ze een keer in de week het vlees laten staan. Als ze zich daar geestelijk beter van voelen is dat mooi meegenomen maar om duurzaam te leven is het onnodig.

 • veldzicht

  W.Geverink,het maakt allemaal niets uit wat je tegen vegetariërs zegt,
  ze lopen binnen hun eigen linkse kringetje elkaar na te kakelen
  hoe slecht vlees is en hoe goed ze zich voelen,op zich heb ik daar niets op tegen ieder zijn meug zou ik zeggen, alleen moeten ze niet zo liegen
  boel verdraaien en drammen om hun gelijk te halen en de veehouderij
  in een kwaad daglicht stellen dan word ik ,n beetje boos(laat ik het netjes zeggen)wel is het opmerkelijk dat deze geluiden altijd van stadsmensen(grachtengordel)komen die er totaall geen verstand
  van hebben.

 • W Geverink

  Daarom veldzicht leg ik op een Jip en Janneke manier uit hoe de vork in de steel zit. Het is gewoon zo dat een vegetarier van tien hoog in een amsterdamse flat zich af kan vragen waarom geboerd wordt zoals er geboerd wordt. Feit is dat ze gewoon geen idee hebben van hoe de landbouw in elkaar steekt! Ik zou zelf minstens drie keer zoveel geld kunnen verdienen met mijn grond als het verhaal van de vegetariers zou kloppen. Ja jullie lezen het goed. Als op mijn grond akkerbouw mogelijk was zou ik kompleet van de pot gerukt zijn als ik koeien op mijn land zou laten grazen. Wat ik de vegetariers wel kwalijk neem is dat ze ons willen vertellen hoe het moet terwijl ze nergens verstand van hebben. Bij de weg, vegetarian betekend in de taal die de indianen hier spreken bad hunter...

 • LUCTOR

  Dat 86% van de NL bevolking al flexitarier is wil ik wel geloven maar zou dat niet nood gedwongen zijn, en als vlees een luxe produkt wordt is dat niet erg maar laat een kabinet zich niet met eetgewoontes bemoeien want wat heeft het milieu er voor baat bij als iedereen aan de vega burger gaat en de drassige gronden die niet anders geschikt zijn als voor veeteelt en een lekker stukje vlees voortbrengt braak blijven liggen. Schoenmaker blijf bij je ....

 • anton1937

  Varkens eten alle afval en bijproducten van de humane industrie op,die anders in het milieu terecht komen.Maar ook de wereld overschotten van soya-schroot, aardappel- en suikerproducten Zo worden alle menselijke overschotten opgeruimd, die anders afgevoerd moeten worden naar afvalbergen of in het milieu terechtkomen. Meer varkensvlees eten betekent het milieu minder belasten.De staatssecretaris van milieu mevrouw. Mansveld heeft blijkbaar geen inzicht wat er maatschappelijk gebeurd, diep triest.

 • landboer

  Vegan heeft de boeren weer in de gordijnen...

 • koestal

  hebben de restaurants in Den Haag het ook weer rustig

 • koestal

  we tanken en shoppen ook al over de grens

 • Elevage

  lees ik onderaan de tekst ook nog: Nederlandse milieuwetten aanpassen en regels makkelijker maken.................... en daar komen ze nu mee! dat hadden ze aan het begin van de regeerperiode al beloofd, maar daar is nog geen drol van uit gekomen!!

 • tournesol

  Koeien zetten gras om in vlees, mensen kunnen dit niet (anders zouden ze wel gras eten). Dus vegan gras wordt omgezet in eiwit door de koeien.
  Vegetariërs eten vaak wel kaas, boter, melk etc. wat door koeien geproduceerd wordt, maar om dit te produceren moet ze een kalf krijgen (=vlees).
  Wat moeten we met deze miljoenen kalveren doen wereldwijd als we geen vlees zouden eten? Vernietigen? Niet erg duurzaam!!!!!om deze eiwitten weg te gooien!!
  Probleem: die intelligente vegetariërs weten vaak niet dat een koe moet kalven voor de melk!
  Ander probleem: deze 'intelligente' mensen reageren het land!
  Oplossing: meer boeren in de politiek!
  Probleem: hebben geen tijd want die moeten veel voedsel voor weinig geld, onder de kostprijs produceren zodat de mensen kunnen blijven eten.

 • veldzicht

  Le Fleche,Vegan is veganist en gebruikt ook geen zuivel, eieren.
  en visproducten,waarschijnlijk ook tegen jagen en dan komen ze maar met iets geks als prikpil voor de dieren of boeren moeten maar olifantsgras verbouwen bij ganzen overlast dat lusten ze niet,als je
  er zelf niet meer uitkomt ga je maar iets raars lullen altijd beter als bekennen dat je fout zit.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.