Home

Nieuws 1 reactie

Vion: aanstelling RvC geen versteviging positie Rabobank

Boxtel – Het is niet zo dat de invloed van Rabobank wordt vergroot met de aanstelling van een tweetal nieuwe commissarissen bij Vion. Het omgekeerde is eerder het geval; de aanstelling van twee financieel zwaargewichten helpt Vion sneller op eigen benen staan. Dat zegt een woordvoerder van het vleesconcern.

Eerder deze week werd oud-Rabobank-bankier Sipko Schat aangesteld als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC), een orgaan dat toezicht houdt op het bedrijf. Schat vervangt in deze functie ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Tevens is Cees van Rijn, oud-financieel-topman van Nutreco, toegevoegd aan de RvC, met als portefeuille financiën. Van Rijn werkte 10 jaar lang nauw samen met president-commissaris Wout Dekker van Rabobank.
De woordvoerder zegt dat de aanstelling van het duo voor Vion een opsteker is. Beide heren geloven volgens de woordvoerder in de koers die de Raad van Bestuur onder leiding van Michiel Herkemij heeft ingeslagen. De banken lijken vooralsnog minder overtuigd en weigeren vooralsnog Vion uit bijzonder beheer te halen, wat het bedrijf volgens financieel directeur Jacques Straathof miljoenen aan extra rente kost.
Bovendien heeft Vion nog geen akkoord kunnen bereiken over een lening van circa €100 miljoen die volgens de directie nodig is voor de nieuwe strategie, waarbij het aantal slachtlocaties afneemt, meer nadruk komt op vlees met toegevoegde waarde en meer samenwerking tussen onderdelen wordt nagestreefd.
De woordvoerder wil niet ingaan op de vraag wat Vion in dit geval precies verstaat onder 'op eigen benen staan', maar voegt wel toe dat het duidelijk is dat Vion momenteel bij banken 'op het strafbankje' zit.

Eén reactie

  • info58

    het eerste jaar hoeft Schat in ieder geval geen salaris te ontvangen

Of registreer je om te kunnen reageren.