Home

Nieuws 1119 x bekeken 4 reacties

Regels antibiotica te star

Doetinchem – Het strikt vasthouden aan regels voor antibiotica toepassingen kan leiden tot een hoger gebruik van antibiotica. 70 procent van de dierenartsen verwacht dat door het strikt vasthouden aan de zogenoemde antibioticaformularia het gebruik hoger wordt in plaats van lager.

Dat meldt het vakblad Veehouder en Veearts op basis van een deze zomer uitgevoerde enquête onder praktiserende dierenartsen. In de antibioticumformularia zijn voorschriften vastgelegd over welk middel bij een bepaalde aandoening toegepast mag worden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de eerste-, tweede- en derdekeusmiddelen. Volgens de oktobereditie van het vakblad is een van de conclusies uit de enquête dat dierenartsen het verplicht starten van een behandeling met eerste keusmiddelen zien als reden voor een hoger gebruik op veebedrijven.

Formularia liggen in het verlengde van richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en kunnen onderdeel uitmaken van een kwaliteitssysteem. Dat is nu het geval in onder meer IKB's in de pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij en de regelingen van de Stichting Geborgde Dierenarts. Binnen die systemen zijn de formularia leidend voor het voorschrijven van antibiotica en het opstellen van bedrijfsspecifieke behandelplannen.

Laatste reacties

 • abtje

  Beetje onzin. Het gebruik was veel te hoog, nu is het gebruik fors gedaald. Prima. Was ook afgesproken dat als het daalde er geevalueerd zou worden wat de knelpunten waren om daar wat coulanter mee om te gaan. En een goede dierenarts kan altijd off label toepassen, mits goed verantwoord. En daar is ook helemaal niets mis mee.

 • PIETER123

  Moeilijk abjtje als een goede dierenarts ook grootaandeelhouder is bij zijn eigen inkoop organisatie voor medicijnen waar de KNMvD het monopolie heeft..De NMA zou er nog wel eens een zaak van kunnen maken.Zet er een goede apotheker tussen voor de handel.Zo houd je het advies ook zuiver.

 • John*

  het gaat er meer om als je weet dat een infectie met 2e keus middelen met 3 dagdoseringen opgelost maar dat je standaard moet beginnen met 3 dagen eerste keus en alsnog die 2e keus nodig hebt. Een bepaald ziektebeeld in de stal is snel herkenbaar en het werkende medicijn bekend.. die dagen extra onderzoek betekent meer schade aan de dieren en meer antibiotica gebruik.

 • niek brabant

  klopt john. sterker nog de eerste keus kuur moet je afmaken ook al helpt hij niet met wachttijd voor 2e keus kuur. als eerste keus niet helpt vorm je zo dus meer resistentie. @pieter123, dierenarts kan heel goed zelf beslissen. daar heb je geen apotheker voor nodig. dierenartsen worden heel streng bekeken door de nvwa.

Of registreer je om te kunnen reageren.