Home

Nieuws 588 x bekeken

Boeren Flevoland hoogst opgeleid

Den Haag - In de provincie Flevoland lopen de meeste boeren rond met een diploma van een hogere beroepsopleiding en/of universiteit.

Het gaat om 23 procent van de land- en tuinbouwers. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Landelijk hebben 12 procent van de boeren en tuinders die een bedrijf leiden minstens een hbo-opleiding afgerond. Dat Flevoland zo hoog scoort, kan volgens het CBS komen doordat het Rijk vroeger de nieuwe bewoners van het drooggelegde land selecteerde. Een selectiecriterium was dat boeren goed geschoold moesten zijn om in aanmerking te komen voor een boerderij.

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat landelijk akkerbouwers hoger opgeleid zijn dan veehouders. In de akkerbouw heeft 16,5 procent minstens een hbo-diploma op zak. In de varkenshouderij is dat het laagst, namelijk 9,6 procent. Bedrijfshoofden hebben het vaakst een middelbare beroepsopleiding genoten. Op graasdierbedrijven lopen relatief de meeste boeren rond die na de basisschool niet verder zijn gaan leren. Het gaat om iets meer dan 8 procent van het totaal, vaak bedrijfshoofden op leeftijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.