Commentaar

17 reacties

‘LTO stapt te vroeg uit Landbouw Collectief’

Helemaal onverwacht is het besluit van LTO om uit het Landbouw Collectief te stappen niet. Eerder al liet de grootste boerenorganisatie weten zelf wel met de minister te willen praten over stikstof. Toch stak er een storm op. Af te lezen aan de overwegend negatieve reacties waaien er nog wel een paar bomen om bij LTO.

De stap is op zich begrijpelijk: het Landbouw Collectief is een kruiwagen met kikkers. De deelnemende organisaties zijn erg verschillend, met als uitersten Farmers Defence Force en LTO Nederland – dat het grootste organisatorische apparaat inbracht. Niet alleen qua opvatting verschillen beide clubs die nogal, ook wat betreft stijl van optreden van hun voorlieden. Dit kon nooit lang goed gaan.

Gelegenheidscoalitie

Dat hoefde ook niet. Vanaf de start is het Landbouw Collectief een gelegenheidscoalitie, ontstaan in verband met stikstof. Gaat het stikstofdossier dicht, dan kan ook het Landbouw Collectief stoppen of slapen, totdat een volgende kwestie zich aandient. Het moest er dus van komen. Punt is alleen: het stikstofprobleem is nog lang niet opgelost. Het nu voorgestelde voerspoor is in de ogen van de hele sector onwerkbaar. En in de provincies komt nog een enorm langdradig en stroperig proces dat focus en een lange adem vraagt.

Vanaf de start is het Landbouw Collectief een gelegenheidscoalitie, ontstaan in verband met stikstof

Om hier nog iets van te maken is eensgezindheid nodig én goed onderhandelen. De kritiek van LTO op Farmers Defence Force is voor een deel terecht: met alleen schreeuwen en dreigen win je deze strijd niet. En dat het collectief soms een keurslijf is, klopt ongetwijfeld. Maar deze stap van LTO levert ook weinig op.

De tekst van dit commentaar is aangepast op 12 mei, 12.06 uur.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • gjh

  mooi super prachtig dat volk van LTO doet niets tot weinig ze hebben totaal geen toegevoegde waarde

 • Mfb

  Als dat doorlopend tegen je gezegd wordt kun je beter je eigen weg gaan ja. stop toch eens met gal spuwen.
  De voormannen van fdf leren dat al een beetje. Nu het volk nog....

 • René de jong

  Je vergeet een ding Johan, dat Calon niet meer zo veel tijd heeft, hij moet zich vóór juni nog even bewijzen want dan zit zijn termijn er op.

  In mijn beleving zou LTO een volledige peiling onder de leden moeten houden, en dan alle leden, aantallen er bij.
  Calon ook direct herkiesbaar stellen en bij onvoldoende steun dan ook de leden dienen =wieberen.
  Als een enorme steun blijkt dan is dat zo en (pas) dan mogen ze namens een groot deel van de sector spreken en onderhandelen met de overheid.

  Een andere peiling kan door het LC worden opgezet en als die aantallen groter blijken, wie is LTO dan om namens dé sector te spreken, visa versa.

  Bespreek beide peilingen zodat er geen discussie achteraf is over de vraagstelling en zet ze ook gelijktijdig in, verkiezingen op 27 mei bijvoorbeeld.

  Co Scholten, Johan Oppewaal en Robert Ellenkamp kunnen dit samen vast wel oppakken en ondersteunen.
  Het taalgebruik van die andere Mark kan ook prima in deze peiling worden meegenomen toch ?

  Marc aan het polderen en Mark aan het strijden is kansloos.

 • Renate

  Bij de tweede zin gestopt met lezen.... grootste boerenorganisatie???? Laat maar de getallen zien van actieve agrarische bedrijven die lid zijn...

 • Gebageit

  Je kunt johan op woorden gaan pakken renate maar in grote lijnen heeft hij gewoon gelijk! Goed stuk

 • Ewullink

  LTO probeerde het LC op te blazen om zo weer alleen aan tafel bij schouten te komen. Niet gelukt

 • boerderij12

  Helemaal mee eens te vroeg opgestapt

 • bori

  Wat vorig jaar oktober het motief van LTO was om met het LC mee te gaan doen zullen we h.w.s nooit weten .
  Net zo min wat de echte motieven zijn waarom zij zich nu weer terug trekken.

  Feit is EENDRACHT MAAKT MACHT en die
  macht is nu weer doorbroken .
  Dat is 1-0 voor Schouten en de BOEREN ZIJN DE GROTE VERLIEZERS .Zou graag in de bovenkamer van Calon kijken waarom hij dit doet .

 • farmerbn

  Grappig die met de grootste mond en het grootste apparaat.

 • agratax(1)

  Het is vrij zeker dat deze LTO actie leidt tot het Verdeel en Heers tactiek van het ministerie, m.a.w. de beleid makers uit Den Haag krijgen wat ze willen; Boerenland naar Natuur al dan niet in overheids handen. Gaat LTO onderzoeken of het bestuur en met name de voorzitter kunnen blijven zitten, zou wel eens kunnen leiden tot een nieuwe zgn. Landbouwspecialist in de Tweede Kamer ter linkerzijde en man met bestuurlijke ervaring in de landbouw en tevens praktiserend boer. Willen de boeren dit riskeren?? De geschiedenis leert ons, dat dit geen goede vooruitzichten zijn voor de primaire landbouw.

 • Kaiser

  Ook niet-boeren kunnen lid zijn van LTO. Je kunt zelfs vanuit de agribusiness lid van LTO zijn.

 • goossens

  @bori Calon is Pvda'er.Pvda wil vooral huizen bouwen,Calon krijgt tzt. als beloning stoeltje in 1e kamer.

 • ENDE902

  ‘LTO stapt te vroeg uit Landbouw Collectief’,
  Ik vraag mij af of ze wel echt ingestapt zijn.

 • bori

  goossens, als het werkelijk zo is dat Calon dit baantje alleen maar ziet als springplank naar het openbaar bestuur ,dan zou ik als LTO lid men vertrouwen toch opzeggen in die mijnheer!!!!!!!!

 • haj146

  Goed stuk Johan, hetverdeel en heers spel lijkt helaas te lukken.
  Goossens inderdaad. Dat je als lto ers die PvdA Pipo ooit als voorman liet aantreden..... wat een verdriet met die meneer. Wordt tijd dat ze met echte leden cijfers komen. Durf m’n hand er voor in het vuur te steken dat nog geen 20 procent van de actieve boeren lid is

 • husky

  @haj, zijn er zeker die niet actief boer zijn, een bedrijf wat alleen gebouwen sloopt is in mijn ogen geen boer, voordeel is wel van het lidmaatschap dat ze "gratis"3 x per jaar groenafval mogen storten wat door lto betaald wordt.

 • kraats


  Paard van Troje ...

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.