Commentaar

5 reacties

'Gratis gevoerd van ForFarmers'

Het zijn bedragen om van te watertanden. Een ForFarmers-varkenshouder die al zijn 'voerequivalenten' netjes heeft bewaard en de verleiding heeft weerstaan om ze te verzilveren, zou nu tonnen kunnen incasseren, bij de huidige koers van de aandelen.

Een rekenvoorbeeld leert dat een varkenshouder met 2.000 vleesvarkens nu 6 ton in de zak zou kunnen hebben. Een vleeskuikenhouder met 100.000 dieren komt theoretisch tot bijna 9 ton! En als de koers na de beursgang van volgende week stijgt, zoals de verwachting is, kunnen de bedragen nog hoger worden.

Lui kapitaal actief maken

Vanouds zit in coöperaties een enorm bedrag aan dood kapitaal waar niemand bij kan. Opgeteld in de hele sector gaat (of beter: ging) het om miljarden. De beursgang van ForFarmers en het traject dat daaraan voorafging beoogde dat luie kapitaal actief te maken. Dat lukt aardig, zo blijkt.

Met terugwerkende kracht gratis voeren

De bedragen gaan het normale jaarresultaat van boeren ruim te boven. Je hebt met terugwerkende kracht misschien in feite wel jarenlang gratis kunnen voeren. De huidige generatie ForFarmers-boeren heeft de beschikking over klinkklare munt, en plukt zo de vruchten van de spaarzin van de voorgaande. De aandelen zijn - voor wie ze nog heeft - een mooie 'zekerheid' in onzekere tijden.

De beursgang betekent onherroepelijk ook verlies van zeggenschap voor de leden. Het geld gaat een grotere rol spelen. Maar met zo'n goudgerand verhaal moet je wel heel principieel zijn, wil je daar nu een probleem in zien.

Laatste reacties

 • vdHeijkant

  En als nu 20 boeren de verleiding niet kunnen weerstaan om de "voerequivalenten" te verzilveren, wat zou dan de koers doen?

 • daan1908

  Bied ze maar aan , vraag genoeg met zoveel rendement .
  De grote jongens loeren er nu al op .
  Meerdere zeer vermogende families zijn ook ingestapt , die gaan voor de lange termijn.

 • Bennie Stevelink

  Als je de grond verkoopt die jouw ouders en grootouders bij elkaar gewerkt hebben, moet je eens zien hoeveel geld je dan op de bank hebt.
  Maar je hebt dan geen boerderij meer. Je bent boer-af.
  Bij ForFarmers hebben we geen coöperatie meer.

 • Almagro

  "jarenlang gratis voeren"
  Slaat nergens op, stemmingmakerij. Als voorbeeld wordt een vleeskuiken bedrijf met 100.000 kuikens aangehaald. Maar liefs 9 ton vergaard ! Inderdaad wordt in de pluimveesector heel veel voer verbruikt. Maar dan heb je dus veel geld nodig om een jaar te voeren. Voor kuikens weet ik het niet precies maar op ons leghennen bedrijf kan ik voor 9 ton amper een jaar voeren. Overigens nemen wij en vele andere "grote voer verbruikers" nog slechts een klein gedeelte kernvoer af, de rest is grondstoffen. Een melkveebedrijf zal jaren kunnen voeren van 9 ton, maar neem dan ook als voorbeeld een opgebouwd kapitaal wat hierbij past.
  ForFarmers zal nu meer dan ooit worden afgerekend op de prijs/prestatie verhouding en dat is misschien wel de beste garantie dat ze scherp aan de wind blijven zijlen.

 • John*

  voer:

  coöperaties
  familiebedrijven
  bedrijven in handen van aandeelhouders

  als t in de sector niet voor de wind gaat komt die laatste groep in de problemen. familiebedrijven en cooperaties overleven wel en kunnen best 1 2 of misschien wel 3 jaar zonder rendement. Als die laatste een 1 jaar geen rendement maakt stort t aandeel in en is het feest over.

  in de concurrentiestrijd om het voer wordt for farmers dus een zwakke speler..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.