Redactieblog

2897 x bekeken

'Glasvezel: voor iedereen op het platteland?'

Met alleen lokale initiatieven blijven velen op het platteland verstoken van snel internet.

Ik heb glasvezel! Gisteren heeft een aannemer een oranje draadje tot in mijn meterkast getrokken en aan een wit kastje vastgemaakt. En dat op een van de meest plattelandse plekken van Nederland en allemaal dankzij een paar hardwerkende vrijwilligers die een glasvezelcoöperatie hebben opgericht in ons dorp.

Kabelbedrijf wil geld zien voor aansluiting

Er ligt nu glasvezel in de grond voor zo’n 100 adressen. Het slechte nieuws is dat deze column nog niet via die kabel is verstuurd, want er zit nog geen signaal op de kabel. Dat gaat nog een poosje duren heb ik begrepen. Onze coöperatie mag niet zomaar aanhaken op de grote kabel langs de snelweg. Die kabel is ooit aangelegd door de provincie en vervolgens weggegeven aan een kabelbedrijf. Privatisering heet zoiets. Dat kabelbedrijf wil nu geld zien voor de aansluiting van ons dorp.

Ziggo, Reggefiber en andere kabe­laars laten platteland stikken

Toch ga ik ervan uit dat het goed komt, want alles is tot nu toe goed gekomen, dankzij de onvermoeibare vrijwilligers. Die moesten eerst leren wat glasvezel was, vervolgens moesten ze naar de ­notaris, naar de provincie, naar het ministerie en naar de gemeente.

In de tussentijd moesten de vrijwilligers Ziggo, Reggefiber en andere grote kabe­laars die het platteland laten stikken, van het lijf houden. Ook moesten ze negatieve dorpsbewoners overtuigen van het nut van glasvezel, ze moesten onderhandelen met door de provincie ingehuurde professionals, en ze moesten een goedkope lening van een paar ton lospraten. Het is onze coöperatie gelukt, maar het zal echt niet overal lukken. Er blijven op deze manier veel witte gebieden over.

Boerenzoon doet onderzoek naar internet en innovatie

Ook de boeren in mijn dorp hebben straks snel internet. De ene helft zal daar heel blij mee zijn, ze kunnen hun bedrijf nu verder ontwikkelen. De andere helft zal het een zorg zijn, het duurt hun tijd wel. Dat is niet iets dat ik in mijn eigen dorp geleerd heb, maar het komt van een student die er onderzoek naar doet.
Ik moet bekennen, elke student die onder mijn toezicht onderzoek doet, moet iets met internet en glasvezel. Omdat dat goed in mijn eigen onderzoeksplannen past. Deze student is bezig met onderzoek naar melkveehouders, internet en innovatie. Als boerenzoon weet hij via welke organisaties hij gegevens los kan praten. Halverwege zo’n onderzoek moet de student een tussenstand geven. Daarom weet ik dat de ene helft van de melkveehouders met smart op snel internet zit te wachten, terwijl de andere helft er lak aan heeft.

Enquête op internet

De student wil graag ingevulde enquêtes van meer boeren. Kijk even op www.thesistools.com/web/?id=502063. En graag niet alleen als u veel internet gebruikt, maar ook als u er nauwelijks iets mee doet. Zo’n onderzoek moet wel representatief zijn. Naar ik begrijp werkt het bovenstaande adres ook als u nog geen glasvezel heeft. Of nog geen signaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.