Commentaar

2264 x bekeken 12 reacties

Nuttig onderzoek ammoniak

Het Mesdagfonds-onderzoek naar ammoniakuitstoot en -neerslag levert buitengewoon interessante resultaten op.

Op drie punten wordt onderzocht of de uitgangspunten van het ammoniakbeleid wel precies kloppen. Het ziet er naar uit dat hier ruimte is.

Allereerst wijzen nieuwe metingen op een iets lagere neerslag (depositie) van ammoniak op natuurgebieden.

Tweede punt is de uitstoot: die is mogelijk soms 20 procent te hoog geschat. Dit bevestigt de twijfel die al breder bestaat over de uitstootcijfers en de berekening daarvan.

De derde conclusie is een bevestiging van wat we al wisten: het maakt nogal wat uit bij welk weer je mest uitrijdt. Nat, donker en koud weer is veel gunstiger dan droog weer.

Veel boeren, vooral de fervente aanhangers van bovengronds uitrijden, zullen hierin een bevestiging zien van hun gelijk. Dat is het niet zonder meer. Wel op punten, niet over de hele linie. De schadelijkheid van ammoniak wordt niet betwijfeld, het effect van mestinjectie ook niet. Wel is het een nuancering, of beter: een precisering van de kennis op dit terrein.

Erg nuttig onderzoek, dus. De grootste winst kon wel eens zijn dat nu wellicht zonder extra maatregelen Nederland toch onder het plafond kan blijven voor de ammoniakuitstoot. Immers, een paar procent vermindering is genoeg. Dat zou de sector handenvol geld schelen, waarmee de kosten van het onderzoek meer dan terugverdiend zouden zijn. Meer van zulk onderzoek graag!

Laatste reacties

 • veldzicht

  Je kan onderzoeken wat je wil ,als de cijfers niet bevallen worden ze wel onder in de la geschoven en hoor je er nooit meer wat van.  het woord versoepelen komt niet meer voor in het woordenboek.
  Oweee als de uitstootcijfers wat hoger uit zouden zijn gekomen dan is de regering er als de kippen bij om de normen weer aan te scherpen .iedere boer weet onderhand wel dat ze van alle kanten worden belazerd met dergelijke onbetrouwbare onderzoeken.

 • glaasje

  Helemaal mee eens veldzicht

 • Zuperboer

  Helemaal mee eens

 • koestal

 • farmerbn

  Hoe meer ammoniakuitstoot hoe minder adblue er nodig is om de uitlaatgassen te binden. Dus het hele beleid is nonsens.

 • koster

  Daar ben ik ook bang voor veldzicht

 • koestal

  Het is nu nat en donker weer,dus uitrijden

 • alco1

  Het allereerste punt van neerslag in natuur gebieden is het belangrijkste.
  Wie ziet nu dat de biodiversiteit minder wordt in de natuur en als dit al het geval zou zijn! Kappen en onderhouden die boel. Mooi hout voor de kachel en veel mensen nuttig bezig.

 • veldzicht

  Koestal ,je kan de pot op het is zondag dan ga ik geen strond uitrijden.

 • joohoo

  Als het nat koud en donker is is het winter , dus je moet wachten tot half februarie.

 • hornblower

  ik denk dat er in de omringende landen deze onzin niet word gebezigd , ik stel voor , de derogatie er maar vanaf en allemaal een paar koeitjes minder melken, melkprijs zal wat stijgen , boer weer tevreden. maaaaar  , onze export en werkgelegenheid loopt wel een knauw op. das nie goed voor de economie van nederland. gas op/ agrarische export minder, dus minder welstand. probeer dan de burgers maar es rustig te houden. dus met die derogatie en die stront komt het wel goed. zolang de boer maar een hard werkende nederlander blijf. aldus onze Mark.

 • tikka


  met dit regenweer uitrijden dat is goed voor het milieu. Zeer efficient qua stikstof en nauwelijks nh3.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.