Home

Achtergrond

Euro stabiel, rente daalt

De Amerikaanse economische groei lijkt te vertragen. De centrale bank, de Federal Reserve, zal mogelijk daarom een renteverhoging uitstellen. In dat geval zal ook de koers van de Amerikaanse dollar minder snel aantrekken dan verwacht.

Voor de export vanuit de eurozone is dat een tegenvaller, al maakt een sterke dollar invoer van bepaalde grondstoffen duur.

De waarde van de euro is de laatste weken wat opgelopen tot $1,09 maar nog altijd gaan grootbanken ABN Amro en ING uit van een daling later dit jaar. Pariteit, een gelijke waarde van euro en dollar, komt in zicht, alleen wellicht wat minder snel dan verwacht. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro denkt dat de groei in de VS later dit jaar aantrekt.

Economische groei EU vertraagd

Ook de Europese economische groei is vertraagd. Sommige lidstaten van de EU hebben het al wat langer moeilijk maar verdere groeivertraging zal in combinatie met de bijzonder lage inflatie toch nopen tot actie. De vraag lijkt steeds meer niet of maar wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpt.

Euribor-rentetarief

Een nieuwe renteverlaging of opkoopprogramma voor obligaties – in essentie het aanzwengelen van de geldpers – ondermijnt de waarde van de euro. De Amerikaanse en Europese centrale banken kunnen elkaar dus in evenwicht houden.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is inmiddels door de -0,16% heen gebroken. De depositorente van de ECB ligt op -0,30% en wordt veel analisten als de bodem gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.