Home

Achtergrond

Expo 2015 Milaan: grootste voedselevenement ooit

Aanstaand weekend opent in Milaan de 34e wereldtentoonstelling onder de titel 'Feeding the Planet. Energy for Life'. Het evenement staat geheel in het teken van voedselproductie, voedselconsumptie en duurzaamheid. Volgens de Italiaanse premier Renzi zijn er al tien miljoen kaarten verkocht en is de Expo 2015 nu al een 'groot succes'. En dat ondanks de corruptieschandalen en de vertragingen in de aanleg van het tentoonstellingsterrein.

Het is nog steeds spannend of alles op tijd klaar zal zijn, Italiaanse kranten laten zien dat parkeerplaatsen nog lang niet klaar zijn en ook de afslagen van de snelweg richting het Expo-terrein zijn nog gesloten, maar aanstaande vrijdag opent de Expo 2015 in Milaan. Bijna 150 paviljoens van even zoveel deelnemende landen en internationale organisaties op een terrein van 1,1 miljoen vierkante meter tonen de komende zes maanden wat zij in hun mars hebben op het gebied van voedsel en duurzaamheid.

Nederland doet na veel vijven en zessen toch mee aan de wereldtentoonstelling. Achterhaald en te duur, niet effectief voor de promotie van het bedrijfsleven, besloot de overheid in 2013. Na intensief lobbyen van de gemeente Rotterdam en het Westland groeide echter de overtuiging dat Nederland op een Expo met een voedsel en duurzaamheidsthema niet mocht ontbreken. Onder het motto 'Share Grow Live' staat het Nederlandse paviljoen in de hoofdstraat naast dat van Frankrijk en niet ver van gastland Italië. Centraal staan innovatie en technologie, de 'Dutch way', wereldwijde samenwerking en kennisontwikkeling zijn daarbij de kernwoorden.

Een ander Nederlands initiatief is het 'The Mansholt letter'-project. Het Nieuwe Instituut, het huis van de Nederlandse architectuur, design en e-cultuur, zwengelt samen met Slow Food de discussie aan die de Nederlandse eurocommissaris Sicco Mansholt al in 1972 begon: hoe voorzien we de wereldbevolking van voldoende, gezond en veilig voedsel, met respect voor onze planeet?

De brandbrief die Mansholt in 1972 schreef, en die urgenter is dan ooit, is de aanleiding voor een serie debatten, lezingen en interviews die worden gehouden in het eigen SlowFood paviljoen.

Italië, voedselland bij uitstek, presenteert zich als 'vivaio', als kweekvijver voor innovatie en technologische ontwikkeling op het gebied van landbouw en energie. Het land ziet de Expo vooral een manier om zich weer eens positief op de kaart te zetten en wil een blijvende bijdrage leveren aan het bewustzijn over voedsel in de wereld. Dat is ook de inzet van het op 28 april gepresenteerde manifest van de Expo 2015. In tien punten, waarbij recht op voedsel, het belang van biodiversiteit en het tegengaan van verspilling van voedsel en zwartwerk in de landbouw de belangrijkste zijn, zet de organisatie uiteen waar de Expo voor staat. Na de sluiting van de Expo in oktober wordt het manifest als testament aangeboden aan de Verenigde Naties.

Angelo van Schaik

Of registreer je om te kunnen reageren.