Redactieblog

11 reacties

‘Grijs snot en stroef haar van het asbeststof’

Als stagiaire wist ik niets over de gevaren van asbest. Op school kwam het nooit aan bod.

Recentelijk klaagde een groep nabestaanden van asbestslachtoffers een asbestfabrikant aan. De fabriek, Eternit in dit geval, zou werknemers willens en wetens hebben blootgesteld aan de vezels die later bij velen tot mesothelioom leidde, oftewel asbestkanker.

Eerder al werd Tata Steel aangeklaagd en wereldwijd zijn er tal van bedrijven voor de rechter gesleept. In Nederland zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen ziek geworden of overleden na het inademen van asbeststof; de verwachting is dat daar de komende jaren nog eens 8.000 bij zullen komen.

Vrouwen die de stoffige werkkleding van hun man uitklopten, bleken jaren later bijvoorbeeld asbestkanker onder de leden te hebben

Heftige cijfers, vind ik. De aandacht in kranten en op televisie richt zich vooral op werknemers van bedrijven waar asbest gemaakt of gebruikt werd. Ook hun gezinsleden waren de klos. Vrouwen die bij thuiskomst van hun man zijn stoffige werkkleding uitklopten, bleken jaren later bijvoorbeeld asbestkanker onder de leden te hebben.

Lees verder onder de foto.

Asbestgolfplaten. - Foto: Hans Prinsen
Asbestgolfplaten. - Foto: Hans Prinsen

Nieuwe asbestplaat pakken, met de slijptol op maat zagen, soms met een klein wit stofkapje op maar vaak ook niet, want dat voelde zo benauwd

Asbest is in de landbouw ook enorm veel gebruikt. Niet alleen in de vorm van erfverharding en golfplaten op het dak, maar ook binnen in stallen. De varkensbedrijven waar ik tijdens mijn studie stage liep, zaten er vol mee. Hokafscheidingen waren allemaal opgetrokken uit asbestplaten. Soms was er een gebroken, maar dat was nooit een probleem. Gaatjes boren, stalen plaatje over de beide helften schroeven en hop, het kon weer mee.

Was er een deurtje kapot? Dan kon je het makkelijk zelf vervangen. Nieuwe asbestplaat pakken, met de slijptol op maat zagen, soms met een klein wit stofkapje op maar vaak ook niet, want dat voelde zo benauwd. Daarna was de inhoud van je neus grijswit door het slijpstof. Gaf niks, hoorde erbij, en dóór.

Lees verder onder de foto.

De asbestrisico's zijn al een hele tijd bekend, maar dat wil niet zeggen dat daar op bedrijven of opleidingen ook altijd aandacht aan werd besteed. - Foto: Hans Prinsen
De asbestrisico's zijn al een hele tijd bekend, maar dat wil niet zeggen dat daar op bedrijven of opleidingen ook altijd aandacht aan werd besteed. - Foto: Hans Prinsen

Stroef haar van asbeststof

Na elke ronde varkens ging de hogedrukspuit erop om de afdeling schoon te maken. Mooi werk voor stagiaires, zoals ik. Regenpak aan en aan de slag. Uren heb ik de straal op de asbestwanden gericht en in de spuitnevel gestaan. Ook stond ik in het rondvliegende stof asbestplaten vast te houden die op maat gezaagd werden. Grijs snot na afloop, zeker weten. Grijs haar ook, dat stroef aanvoelde van het stof dat erop neergedwarreld was. Niet zeuren, ’s avonds even douchen en het was weer zacht en glanzend als op de tv-reclames.

Destijds waren de gevaren van asbest wel bekend maar niemand lag er wakker van. Ook op mijn agrarische opleiding kwam het nooit ter sprake. Pas in 1993 stelde de overheid een verbod in, al weet ik dat er boeren waren die ook daarna nog zelf aan de gang gingen. Even snel een gaatje boren, kom op zeg, hoe erg was dat nou helemaal?

Het gevaar is moeilijk om je voor te stellen omdat de schade van de kleine, onzichtbare asbestdeeltjes zich soms pas 60 jaar later openbaart

Het is inderdaad moeilijk voor te stellen omdat de schade van zulke kleine, onzichtbare deeltjes zich soms pas 60 jaar later openbaart. Vooralsnog heb ik geen klachten en ook de boeren waar ik stage liep, zijn allemaal nog op de been. Wie weet hebben we geluk gehad. De tijd zal het leren.

Laatste reacties

 • Jan M Gen

  nu het asbestverbod van tafel is ,wat terecht is omdat na onderzoek het risico verwaarloosbaar is moet toch de boerderij steeds weer over de asbest daken beginnen te zeuren.het lijkt wel of jullie gesponserd worden door de asbest verwijderaars

 • Gerrit Lammertink

  20:37, het voordeel is dat de woekerprijzen van de baan zijn! Wie nou nog asbest heeft moet zich achter de oren krabben en zorgen dat ie eraf komt

 • agratax(1)

  Waarom nu de asbest problematiek aankaarten? Niemand praat ofwe Anti aanbakpannen, waterafstotende kleding, brandwerende babybedjes en babykleding, al deze artikelen zijn behandeld met een PFAS product. PFAS dat bij 0,001% in onze bodem zo dodelijk is volgens RIVM dat er geen kg grond meer verplaatst mag worden. De gebruiksartikelen artikelen liggen nog gewoon in de schappen. Wie is nu gek ik of het RIVM en de overheid.

 • @agratax(1), het lijkt er steeds meer op dat het hele PFAS en N drama wat Nederland ineens gijzelt , een vooropgezet plan is richting agenda 2030. Een normaal logisch nadenkend kabinet had de norm voor PFAS en N allang op niveau van onze buren gebracht en de problemen waren opgelost.

 • veldzicht

  En hoe groot is de kans van die vervuilde grond van 1 picogram dat het in je lichaam komt?,ik heb tenminste nog nooit een hap grond genomen en voor kinderen in een zandbak doe je toch ook schoon zand.Het lijkt mij allemaal zwaar overdreven dat nu bijna alle grond vervuild is.

 • Maas1

  Ja Veldzicht en het zit verwerkt als anti- aanbaklaag in de braadpan. Wij produceren voedsel veilig voedsel, maar hoeveel PFAS wilt u in u lijf hebben. Het zit in de grond ja ja.
  Ze hebben wat met grond en alles moet buigen voor de uitdijende Amsterdamse zuidas.

 • Hilhorst100

  Dit is idd een gewoon verzonnen verhaal van een persoon die in de verwijderbranche werkt. Boerderij plaatst dit maar al te graag want hun redacteuren hadden het ook steeds over zo snel mogelijk verwijderen en de gevaren. Nu ze er naast zaten lijken ze wel wraak te willen nemen met dit verhaal. Ze vergaten destijds dat er ook nog boeren zijn met een kleine portomonnee, de jan met de pet boeren.

 • Bert Roeleveld

  Asbest is wel degelijk schadelijk , bovenstaande reageerders hebben zeker geen slachtoffers met asbestkanker (mesothelioom) in hun omgeving .

 • veldzicht

  @koeboertje.Dat heeft er natuurlijk niets mee te maken.Het gaat hier niet over asbest en ook niet over ernstig vervuilde grond van voormalige vuilstorten of fabrieksterreinen ,daar waren al lang normen voor .Het gaat om gewone grond waar de kleinst mogelijke pfas vervuiling in zit wat nog te meten is en geen enkele bedreiging is voor de gezondheid van de mens tenzij je iedere dag een paar kilo grond op eet maar zo veel mensen doen dat niet.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Veldzicht :veel reaktie hierboven gaan idd over asbest.
  Kwestie van lezen.

 • EL

  Ook tijdens sloop werkzaamheden in oude gebouwen , zonder asbest kreeg je grijs snot en stroef haar!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.