Boerenblog

2 reactieslaatste update:8 okt 2016

'Mannen hebben last van stelenvrees'

Bijna alles gaat met de shovel, maar een beetje noeste arbeid is er nog bij ons. Dat spaart mooi de sportschool uit.

Donderdagavond togen Henk en ik naar een mooi restaurant op uitnodiging de melkfabriek. Waarom? Omdat we excellente kwaliteitsmelk hebben geleverd. Het was eindelijk weer tijd voor een feestje en ondanks de huidige lage melkprijzen pakte de melkfabriek uit. Met een heerlijk buffet, goede muziek en zelfs een grote buiten-BBQ met 'live' cooking.

Bruiloften, overlijdens en geboortes

Erg lekker allemaal. Daarbij was het ook gezellig om met allemaal melkveehouders een beetje bij te praten over de problemen in de sector, de rol van de politiek, onze belangenbehartigers en natuurlijk de normale praatjes over koetjes en kalfjes. We spraken ook over bruiloften, overlijdens en geboortes en kregen nog steeds veel felicitaties voor onze zwangerschap, die nu wel heel duidelijk begint te worden. Zo’n dikke buik is altijd een aanleiding om een gesprek op gang te krijgen. Bevallingsverhalen, de mooie, de vervelende en soms ook de verdrietige, ik ken er inmiddels heel wat.

'Mannen hebben last van 'stelenvrees''

Een ander gespreksonderwerp was dat eigenlijk iedereen, met uitzondering van ikzelf, altijd heel vroeg op moet staan. Zo ook de dag na deze feestavond. Erg vermakelijk werd het toen de boerin naast mij aangaf élke dag om 6 uur op te staan. Dan vorkte ze het voer op voor de zeker 200 koeien die ze hebben. 'Opvorken?' riep Henk vol ongeloof. Hij wist niet wat hij hoorde dus ging hij ervan uit dat hij het niet goed had verstaan. Jazeker, zei ze. Vóór haar ontbijt vorkte ze al het voer op, handwerk dus. Dan bleef ze fit en hoefde ze niet naar de sportschool. Grinnikend voegde haar man eraan toe dat hij of hun zonen een uur later met de shovel en een aanschuifband er gewoon weer langs gingen, maar het leek haar niet te deren. Zij had haar workout gewoon elke dag zo geregeld. Verwijtend voegde ze eraan toe dat al die mannen gewoon last hebben van 'stelenvrees'. Alles moet tegenwoordig met de trekker, shovel of verreiker. Ze houden zo geen werkeelt meer over op hun handen, die mannen.

"Het is fijn om te weten dat er nog een beetje noeste arbeid bestaat op dit moderne bedrijf", aldus Hop.<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>
"Het is fijn om te weten dat er nog een beetje noeste arbeid bestaat op dit moderne bedrijf", aldus Hop.
Foto: Henk Riswick

Alles gebeurt met de shovel

Een beetje waar is het wel. Uitmesten, aandrukken van het voer, het vegen van ons erf, de pakken hooi en stro. Alles gebeurt met de shovel. Soms wordt de hooivork ter hand genomen bij het opstrooien van het kalverhok en de kraamstal. En soms pakken we de graanschop om een eenlingsboxje uit te mesten of wat kalvervoer te verplaatsen. En de krabber om achter de koeien aan de boxen schoon te maken. Gelukkig is dit nog wel genoeg om onze nieuwe stagiair behoorlijke blaren te bezorgen.

Het is fijn om te weten dat er nog een beetje noeste arbeid bestaat op dit moderne bedrijf. Zo blijven de boerenhanden toch een beetje van die werkhanden en met een beetje fantasie en doorzettingsvermogen spaar je zo geld en tijd uit die je anders aan de sportschool zou moeten besteden.

Laatste reacties

  • DJM

    Alles wat je met oliedruk kunt doen moet je niet met bloeddruk doen!!!

  • koestal

    je kunt ook maar beter zuinig op je rug zijn ,anders kom je bij het UWV terecht !

Of registreer je om te kunnen reageren.