Akkerbouw

Nieuws 1324 x bekeken

Pootgoed verschuift verder naar hogere klassen

De teelt van pootaardappelen verschuift steeds verder naar de hogere klassen. In de aangifte voor de veldkeuring van 2016 valt 22.735 hectare in de klassen Pb, S en SE, volgens de overgangsregeling naar de EU-classificering die vanaf 2017 volledig van kracht wordt. Dat is een aandeel van 57%.

Vorig jaar bestond voor het eerst meer dan de helft (51%) van het areaal uit stammenteelt (S en SE volgens de oude Nederlandse klasse-indeling). Tien jaar geleden kon iets meer dan 30% van het areaal de maximale klasse S of SE halen.

De huidige Pb-klasse (11.479 hectare) is te vergelijken met de 1 t/m 4-jarige stammen in de S-klasse van vorig jaar (10.499 hectare). In de S van vorig jaar zat ongeveer 350 hectare aan 5-jarige stammen. In de aangifte van dit jaar is de (maximaal te bereiken) S-klasse de nateelt van de 4- en 5-jarige stammen uit eigen teelt plus de 'overgedragen' stammen.

De huidige SE-klasse is deels vergelijkbaar met de SE in 2015. Het is de nateelt van aangekochte stammen, maar in de SE van de aangifte van 2015 zat ook de nateelt van de 'eigen' 4- en 5-jarige stammen uit 2014. Dat materiaal kan dit jaar in het overgangsjaar van de EU-classificatie nog een S-klasse worden.

Vanaf 2017 geldt volledige EU-classificatie

De klassen A en E zijn vergelijkbaar met de arealen in de aangifte van 2015. De klasse B uit de aangifte van 2016 is vergelijkbaar met de klasse C van voorgaande jaren.

Vanaf 2017 jaar geldt de volledige EU-classificatie. Dan neemt de klasse S (als generatie 5) volledig de plek in van de oude SE-klasse. De SE komt in de plaats van de E, en de E1 komt in de plaats van de A. De klasse E2 is vanaf volgend jaar verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.