Akkerbouw

Nieuws 2219 x bekeken 1 reactie

Exportseizoen uien loopt als een trein

Het exportseizoen voor uien verloopt vooralsnog erg goed; tot en met week 36, begin september, ging 23.855 ton meer de grens over dan vorig jaar.

De tussenstand is 183.730 ton. De prijzen stijgen. Die mooie cijfers ziet de politiek ook; staatssecretaris Martijn van Dam ziet groeikansen voor de uienexport.

Uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau blijkt dat de uienexport flink blijft doorlopen. Dat komt door de goede kwaliteit die wordt geleverd. Er komen veel uien door de sortering, waardoor er veel kan worden afgezet.

In week 36 (vanaf 5 september) is ruim 27.670 ton uien geëxporteerd. Dat is 1.000 ton uien meer dan in dezelfde week van 2015 werd uitgevoerd. Senegal was de grootste afnemer met 8.657 ton uien. Opvallende tweede afnemer is Iran, met 3.345 ton uien. Het Verenigd Koninkrijk volgt met 2.679 ton uien.

Goede kortetermijnvooruitzichten

De kortetermijnvooruitzichten zijn, gezien de vraag vanuit het buitenland, goed. De aantallen die medio oktober vorig jaar werden gehaald (31.222 ton in week 42), liggen dit jaar ook binnen de mogelijkheden.

Brazilië is dit seizoen niet aan de markt, vanwege de overvloedige eigen uienoogst. Zowel uiensector als politiek werken aan nieuwe afzetbestemmingen.

Eén reactie

  • Arendo    uien export loopt als een trein,.
    De boeren houden ze nu vast want ze worden duur,met de kans van het voorjaar geen afzet en slechte prijzen.


Of registreer je om te kunnen reageren.