Akkerbouw

Nieuws

Graanexport verschuift van tarwe naar gerst

Brussel – De graanexport vanuit de Europese Unie verschuift van tarwe naar gerst. De gerstexport is dit seizoen tot nu toe meer dan verdubbeld. De tarwe export zit op 72 procent van het niveau van vorig seizoen. De totale graanexport bedraagt 8,2 miljoen ton. Dat is iets meer dan de 8,1 miljoen ton die vorig seizoen van 1 juli tot en met 16 september is verkocht aan derde landen.

Brussel verleende dit seizoen van 1 juli tot en met 15 september voor 3,2 miljoen ton gerst een exportcertificaat. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode 1,8 miljoen ton. China koopt veel gerst in Frankrijk, verklaart een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "De Chinezen drinken meer bier en hebben daar meer brouwgerst voor nodig. En er wordt daar veel gerst verwerkt tot veevoer. Ook de landen in het Midden-Oosten kopen veel gerst in Europa."

Minder tarwe geëxporteerd

De tarwe-export draait daarentegen op een lager pitje. Brussel verleende tot nu toe voor 4,2 miljoen ton tarwe een exportcertificaat. Dat is 28 procent minder dan dezelfde periode vorig seizoen, toen de export op 5,8 miljoen ton tarwe lag. De landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kopen gewoonlijk veel tarwe in Europa. "Maar die landen hebben dit jaar zelf meer tarwe geoogst en hoeven dus minder te importeren. De tarwe die ze kopen, komt voor een groot deel uit Oekraïne. Dat land exporteert veel vanwege de lage koers van de hryvnia, de nationale munt. De export vanuit Rusland wordt bemoeilijkt door de exportheffing op tarwe."

De EU exporteerde tot nu toe een zelfde hoeveelheid graan als vorig seizoen. Toch verwacht een woordvoerder van RVO.nl dat het record van vorig seizoen van 50 miljoen ton graan niet wordt geëvenaard. "De EU oogst veel minder graan dan vorig seizoen. Er is niet genoeg graan om het exportrecord te breken."

Of registreer je om te kunnen reageren.