Akkerbouw

Nieuws 1608 x bekeken laatste update:21 mei 2015

Plantuien lopen achter in ontwikkeling door koude

Westmaas/Kruiningen – Plantuien lopen twee weken achter op het meerjarig gemiddelde. "Ze groeien voor geen meter", zegt Luc Remijn van DLV Plant. "Het is te koud. De oogst wordt dus later."

Chayenne Wiskerke van uienverwerker Wiskerke Onions beaamt dat de ontwikkeling van de plantuien achter loopt, maar benadrukt dat de natuur de groei nog makkelijk in een stroomversnelling kan helpen. "Het is nog te vroeg voor conclusies", zegt Wiskerke. "De achterstand kan worden ingehaald als het warmer wordt. Natuurlijk, de omstandigheden zijn tot nu toe niet ideaal met kou en wat hagel in het Noorden. Reden tot paniek is er echter niet."

Waar Remijn het gevoel heeft dat het areaal plantuien in zijn werkgebied – vooral Noord-Beveland - groter is dan vorig jaar, schat Wiskerke – die landelijk inkoopt - in dat het areaal ongeveer gelijk is aan 2014. Van Meir Uien meldde eerder dit jaar dat het bedrijf het areaal gecontracteerde plantuien iets heeft verkleind. Bovendien heeft het bedrijf ervoor gekozen om in 2015 alleen vroege rassen uit te zetten. MSP Uienhandel en Broer gaven aan het areaal stabiel te houden.

Vorig jaar verziekte de grote aanvoer van plantuien de (vroege) markt voor zaaiuien.

Of registreer je om te kunnen reageren.