Akkerbouw

Nieuws 2179 x bekeken

'Afland uienpool beter dan verwacht'

Agrifirm Plant is tevreden met de uitbetalingsprijs van €13 in de pool voor afland uien. "De prijs is aansprekend."

Op de uienavond van Agrifirm Plant in het Drentse Valthe bleek de poolprijs voor afland uien hoger dan telers hadden verwacht. Dat bleek uit de rondvraag. Aanwezigen konden hun verwachting opschrijven en 85 procent bleek onder de gerealiseerde poolprijs te zitten.

"We hebben het beter gedaan dan verwacht, en dat is mooi natuurlijk", reageert Arco Amperse van Agrifirm Plant. De coöperatie spreekt daarom van een aansprekende uienprijs.

Sprong

Met dit prijsniveau is een forse sprong gemaakt na het lage niveau bij de oogst van 2014 (€5,20). Toen bedierf overaanbod de markt. Die was in 2015 vanaf het begin veel positiever en beter in balans, waardoor de poolprijs het niveau van 2013 en 2010 benadert. Prijzen waar goed voor te telen is. Ook de pool, voor zover bekend de enige afland uienpool, kreeg een boost met een record hoeveelheid verhandelde uien (15 procent meer dan vorig jaar) en een groeiend aantal deelnemers.

Dagprijzen

De beurs in Emmeloord noteerde in augustus voor de fijne uien lange tijd 13 tot 14 cent en voor de grove uien 14 tot 15 cent. Dat geeft aan wat de dagprijzen van afland uien waren. Die lagen dus iets hoger dan het poolprijsniveau, maar wie intekent voor de pool heeft geen hinder van afzetperikelen en betaalt een kleine verzekeringspremie.

Agrifirmpool

De Agrifirmpool begon in juli al met de verkoop. Ruimer aanbod leidde eerst tot prijsdruk, maar later werd de markt weer wat optimistischer. Al met al is de afland afzet van uienoogst 2015 lucratief te noemen. Het mooie saldo, maar zonder bewaarkosten en -risico's.

Of registreer je om te kunnen reageren.