Boerenblog

2 reacties

‘Vrije aardappelen dichten het gat’

De grote vraag is: wat gaan we dit jaar doen? De insteek moet zijn: dat er wat verdiend moeten worden.

Hiervoor is het zeer belangrijk om de kostprijs van je aardappelen te weten. Deze kostprijs kun je pas achteraf berekenen dus wil je een inschatting maken, dan zul je naar voorgaande jaren moeten kijken. Als je hier een redelijk beeld van hebt, kun je kijken welke prijs je eigenlijk moet krijgen om een rendabele teelt te hebben.

Kostprijs

In een jaar dat je niet of weinig hoeft te beregen kruipt de kostprijs steeds dichter naar de € 6.000 per hectare. Met beregenen kom je op € 7.000 à € 8.000 per hectare. Ga je uit van 60 ton/ha in een normaal jaar dan is de kostprijs 9,5 cent per kilo. In een droog jaar daarentegen zoals 2018, kom je bij € 7.500 aan kosten en 50 ton/ha op een kostprijs af land van 15 cent per kilo.

Lage contractprijs

Nu we ongeveer weten wat de kostprijs van onze aardappelen in het verleden is, kunnen we kijken naar welke opbrengstprijs we moeten streven. Bij een contractprijs van 8,25 cent per kilo zoals enkele fritesfabrieken in 2018 hadden, kun je gerust stellen dat je onder de kostprijs een contract tekent en dit geen slimme keuze is. Want je kostprijs ligt in een normaal jaar rond de 9,5 cent. Nu hebben enkele fritesfabrieken hun contractprijs voor 2019 op 9,75 ct/kg staan. Dat is amper kostendekkend in een normaal jaar, laat staan in een droog jaar.

Laten we even naar 2018 kijken met een contractprijs voor 30 ton per hectare van 8,25 cent af land en een dagprijs van 25 cent voor de overkilo’s en een kostprijs van € 7.500 per hectare.

Bij 50 ton per hectare blijf je dan steken op € 7.475, zeg maar de kostprijs. Je hebt dan nog wel niets verdiend, alleen je kosten betaald gekregen!

Stijging van contractprijs voor 2019

Gelukkig is de contractprijs voor 2019 iets gestegen. Bij sommige is deze 9,75 cent een stijging van 18%. Bij anderen is het 11 cent een stijging van 33%. Het verschil per fabriek is met 1,25 cent per kilo behoorlijk groot.

Het loont dit jaar om eens verder te kijken en niet blindelings het eerste contract te ondertekenen

Heb je eigen poters en je wilt aardappelen op contract telen, dan loont het dit jaar om eens verder te kijken en niet blindelings het eerste contract te ondertekenen.

Niet te veel aardappelen op contract

Kort door de bocht kan wel gesteld worden dat in extreme jaren (droog/nat/nachtvorst) je niet te veel aardappelen op contract moet hebben, want de vrije aardappelen moeten in deze extreme jaren ervoor zorgen dat het saldo toch boven de kostprijs blijft. En blijkbaar krijgen we steeds vaker met deze extreme jaren te maken en zullen de vrije aardappelen steeds vaker dit gat moeten dichten.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Je kunt beter 10 ha vrij hebben dan 50 op een contract.

  • Peter de Farmer Funder

    met contracten moet je de kachel aanmaken! Verder helemaal niks.

Of registreer je om te kunnen reageren.