Commentaar

1 reactielaatste update:11 aug 2016

'AH met koperresiduen in rol van NVWA en Skal'

Het is opmerkelijk én logisch dat Albert Heijn biologische aardappelen controleert op residuen koperoxychloride, nu NVWA en Skal het laten afweten.

Albert Heijn gaat zijn biologische aardappelen zelf controleren op residuen koperoxychloride. De grootgrutter wil weten of het middel oneigenlijk is gebruikt in de strijd tegen schimmelziekte phytophthora. Het is een even opmerkelijke als logische zet, omdat zowel voedselautoriteit NVWA als controle-organisatie Skal het laten afweten.

Ontsnappingsclausule

Biologische telers mogen koperoxychloride alleen inzetten als bladmeststof. Tot 2000 was het ook nog een geldig bestrijdingsmiddel tegen phytophthora. Welbeschouwd is de huidige passage over meststof een ontsnappingsclausule. Volgens deskundigen komt kopergebrek in aardappelteelt niet of nauwelijks voor.

Geen excuus

Voor de kritische consument die doelbewust kiest voor biologisch product geldt geen excuus. Ook niet dat de oogst met 10 tot 15 ton per hectare nog niet de helft van normaal is.

Dat een supermarkt als eindstation in een keten controleert op eigen bovenwettelijke eisen is normaal. NVWA en Skal moeten zich schamen dat dit nu ook moet voor wettelijke normen. De vraag blijft hangen of dit oneigenlijk koperoxicloridegebruik het enige is wat hen door de vingers glipt.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Beste Jan, er zijn ook veel problemen met bestrijdingsmiddelen in de conventionele aardappelteelt en Demeter heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het gebruik van koperverbindingen. Als de LTO zich net zo pro-actief had opgesteld tegen het gebruik van imidacloprid was ons veel bespaard gebleven. Natuurlijk is het juist misstanden in de biologische teelt aan de kaak te stellen, maar we moeten niet zo doen alsof de conventionele teelt geen enkele misstand kent.

Of registreer je om te kunnen reageren.