Akkerbouw

Achtergrond laatste update:24 okt 2017

Recordexport Brazilië drukt suikerprijs

Brazilië gaat dit seizoen 2017/2018 een record aan suiker exporteren.

De Amerikaanse landbouwraad in Brazilië schat dat Brazilië bijna 30 miljoen suiker gaat verkopen aan buitenlandse afnemers. Dat is 1,1 miljoen ton meer dan afgelopen seizoen. Dit heeft een prijsdrukkend effect op de suikerprijs op de wereldmarkt. Brazilië is verreweg de grootste suikerexporteur in de wereld.

Grote suikerproductie

De landbouwraad baseert de verwachting op de grote suikerproductie in Brazilië. Die overschrijdt voor het eerst 40 miljoen ton. Door het droge weer in delen van Brazilië vallen de hectareopbrengsten aan suikerriet tegen, maar er kan per ton riet meer suiker worden gewonnen. Bovendien wordt minder suiker bestemd voor de ethanolproductie, waardoor meer suiker beschikbaar komt voor de export.

Brazilië verkoopt vooral suiker aan afnemers in Bangladesh, India, Algerije, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. De export naar China stelt niet veel meer voor nadat China in mei 2017 de invoer van suiker belastte met hoge heffingen. Die gelden ook voor andere grote exporteurs zoals Thailand, Australië en Zuid-Korea. De invoerheffing beschermt de eigen suikersector.

Het eerstaflopende suikercontract (december 2017) op de termijnmarkt in Londen sloot vrijdag op $ 368,80 per ton. Vorig jaar rond deze tijd schommelde de suikerprijs in Londen rond $ 600.

Of registreer je om te kunnen reageren.