Akkerbouw

Achtergrond 1631 x bekeken

Brussel wil duidelijkheid over bietenprijzen

De Europese Commissie wil dat de bietenprijzen in de EU openbaar worden. Het is een opmerkelijk plan.

De Europese Commissie heeft een bijzonder plan voorgelegd aan de lidstaten. De Commissie wil dat de suikerproducenten na de afschaffing van de quotering in 2017 hun bietenprijzen bekendmaken. Dat gebeurt bij geen enkel ander landbouwgewas, dat bedrijven openbaar moeten maken welke prijzen zij hun telers betalen.

Blijkbaar vindt de Commissie de afschaffing van de suikerquotering en de minimumprijs voor bieten per 30 september 2017 zo ingrijpend, dat gezocht wordt naar een manier om telers toch wat bij te staan in de overgang van een volledig gereguleerde markt naar een vrije markt.

De Commissie wil dat suikerproducenten de prijzen bekendmaken die zijn afgesproken met de telers voorafgaand aan de oogst, en de prijzen die werkelijk zijn betaald. Voor veel buitenlandse bietenverwerkers is het nieuw dat hun bietenprijzen openbaar worden.

Opmerkelijk voorstel

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noemt dit erg opmerkelijk. "We zien bij geen enkel ander product dat bedrijven de prijzen bekend moeten maken die ze aan hun telers betalen. Dat is ook niet gebeurd in de aardappelzetmeelsector, toen daar in 2012 de marktordening werd beëindigd. Het betreft echter een eerste voorstel van de Commissie. Het wordt nog met de lidstaten verder besproken."

Voor Cosun verandert weinig. De bietentelerscoöperatie blijft na 2017, net als nu, een minimumbietenprijs betalen vermeerderd met de ledentoeslag die is gebaseerd op de winst van de dochterbedrijven. De huidige minimumprijs van €26,25 per ton bieten is door Brussel vastgelegd. Cosun hanteert vanaf oogst 2017 een eigen minimumprijs van €32,50 met als basis 17% suiker en een winbaarheid van 91. "De bietenprijs die Cosun nu met de pers communiceert, geven we straks door aan de Commissie", zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer.

Betere positie

In veel andere lidstaten betekent het voorstel van de Commissie een versteviging van de positie van de bietentelers. De Lugt: "De meeste Europese bietenverwerkers hebben geen standaardmethode voor het bepalen van de bietenprijs, zoals Cosun. Die telers krijgen een stevigere basis in hun onderhandelingen met de verwerkers over de bietenprijs in een vrije markt. Ze kunnen zien wat in andere lidstaten voor de bieten wordt betaald."

Of registreer je om te kunnen reageren.