Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening cichorei

'Lager saldo door plastic en onkruidbestrijding.'

Nanco Lont zaaide dit jaar al in de eerste week van april een deel cichorei onder plastic. Dat is een experiment om de teelt te vervroegen; vroeg geoogst is de kwaliteit van de inuline beter. "Het plastic heeft zeker effect gehad", zegt Lont. Hij stelde vast dat het de opkomst heeft doen verbeteren, omdat het zaaibed onder plastic wat langer vochtig blijft. De rest van de cichorei zaaide Lont zelfs wat aan de late kant, pas in de eerste week van mei. Omdat het droog leek te blijven zaaide hij wat dieper. Achteraf gezien toch iets te diep, waardoor het plantenaantal bleef steken rond 110.000 per hectare, terwijl hij streeft naar 150.000. De onkruidbestrijding vergde dit jaar de nodige inspanning, dus kosten. Voor de teelt onder plastic werkte Lont Bonalan in het zaaibed in. Het middel werkte goed, maar niet op alle onkruiden. Onkruidbestrijding plus kosten voor plastic verklaren waarom zijn saldo toch € 1.300 lager uitvalt dan vorig jaar.

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.