Alex Datema. Rabobank linkt de keuze voor Datema – die zelf geen bancaire achtergrond heeft – nadrukkelijk aan het verduurzamen van de landbouw. - Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenNieuws

Melkveehouder Alex Datema nieuwe Food & Agri-directeur Rabobank

Alex Datema is vanaf 1 mei de nieuwe directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank. Dat maakt de bank vandaag bekend.

Datema is een bekend gezicht in de Nederlandse landbouw, als bestuurder en als melkveehouder. Hij is voorzitter van BoerenNatuur, de koepelorganisatie van de agrarische collectieven die het agrarisch natuurbeheer organiseren. Daarnaast is hij onder andere lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en de Agro Agenda Noord Nederland. Daarnaast is hij mede-initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Verduurzamen landbouw

Rabobank linkt de keuze voor Datema – die zelf geen bancaire achtergrond heeft – nadrukkelijk aan het verduurzamen van de landbouw. Lid van de Groepsdirectie van de Rabobank Kirsten Konst noemt hem een specialist en bestuurder met een schat aan praktijkervaring. “Met zijn kennis, netwerk en heldere visie op de toekomst is hij de juiste persoon om bij Rabobank leiding te geven aan de Food & Agri-sector”, zo stelt Konst. “Dat is juist nu van belang, nu deze sector voor grote uitdagingen staat en wij als financier onze klanten willen helpen bij de transitie naar een duurzame toekomst.”

Mijn rol zal zijn om vanuit boerenperspectief mee te denken, zowel intern als extern

Datema laat weten dat zijn rol als Food & Agri-directeur een inhoudelijke is. Bij directe financieringsaanvragen zal hij geen betrokkenheid hebben. “Rabobank is heel erg aan het kijken naar de toekomst van de landbouw, hoe het moet en wat de rol van de bank daarin is. Mijn rol zal zijn om vanuit boerenperspectief mee te denken, zowel intern als extern”, zo laat Datema weten.

Uitgesproken visie op verduurzaming

Datema heeft een uitgesproken visie over de verduurzaming van de landbouw. Hij laat weten hierover de afgelopen maanden veel gesprekken te hebben gevoerd met mensen van de Rabobank. “Ik denk dat onze visies op veel punten overeenkomen”, zo laat hij weten. “Nu gaan we kijken: wat betekent dat voor de rol van de Rabobank en hoe kan de bank daaraan bijdragen.”

Hij ziet er een uitdaging in om na zijn aanstelling vanaf 1 mei te gaan kijken welke financieringspakketten de bank bijvoorbeeld zou kunnen aanbieden om boeren te ondersteunen bij de transitie van hun bedrijf.

Signaal

Is de aanstelling van Datema als nieuwe directeur Food & Agri een signaal van de Rabobank over hun toekomstige koers? Hij beaamt dat je dit zo best kunt zien. “Ik heb een bepaald profiel, ik heb mijn mening de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken gestoken.” Hij verwacht niet dat zijn verhaal inhoudelijk veel zal veranderen ten opzichte van het verhaal dat hij de afgelopen jaren als voorzitter van BoerenNatuur uitdroeg.

Wat betekent dit voor boeren die klant zijn bij de Rabobank? “Ik denk dat er op de heel korte termijn niet zozeer iets zal veranderen. Maar het is wel een signaal, we zien dat dingen anders moeten”, zo zegt hij. “Ik denk dat de gesprekken vanuit de Rabobank op het boerenerf wel gaan veranderen. Ik hoop dat het uitgangspunt daarbij is dat we iets te bieden hebben.”

Kritiek op rol Rabobank in ontwikkeling landbouw

Afgelopen jaar kwam er vanuit verschillende hoeken, waaronder de politiek, kritiek op de rol van de Rabobank in de ontwikkeling van de Nederlandse landbouw. “Ik heb het gevoel dat we het in Nederland soms belangrijker vinden om iemand ergens de schuld van te geven, dan problemen op te lossen”, zo laat hij weten, gevraagd naar zijn kijk daarop. “Zeker heb je daar een rol, als je 80% van die ontwikkelingen hebt gefinancierd. Maar je hebt gedaan wat er op dat moment van je werd gevraagd. Dat geldt voor iedereen, ook voor de consument die 10 jaar geleden al andere keuzes had kunnen maken.”

Wordt Datema met deze nieuwe functie het uithangbord van de Rabobank? “Als ik het gevoel zou hebben dat de Rabobank door zou gaan op dezelfde voet als de afgelopen jaren, had ik deze functie niet aangenomen.”

Reacties

 1. Vroeger op stage leerde de “oude baas” mij je moet de bank altijd als je vijand beschouwen en benaderen. Ben dit nooit vergeten, en heb zijn raad altijd opgevolgd. Investeer met verdiend geld!

  1. Die laatste regel is een belangrijke…
   Maar de bank voor jou laten werken ipv andersom werkt ook nog altijd bij grondgebonden groei.

 2. Een directeur die binding heeft met de landbouw, via zijn werk als boer en daarnaast een voortrekker is in de “alternatieve” landbouw. Deze landbouw moet volgens de politiek de toekomst hebben en daarom zal Datema een uitstekende voorman zijn om de Groenen op de mogelijkheden en onmogelijkheden te wijzen vanuit de praktijk. Wat we als directeur Food Agri hadden was een uitstekende directeur maar geen insider in de landbouwpraktijk en dat is mijns inziens nu wel nodig om mensen als Tjeerd da Groot , Klaver en Timmermans te wijzen op de uitwerking op termijn van hun Idealen.

  1. Beste Han,
   Vermoedelijk gaat Datema de idealen van de Groot , Klaver en Timmermans ook verder uitwerken bij RABO .

 3. Het is wel duidelijk in welke richting de koek verdeeld gaat worden.., hoe zat het ook weer vroeger bij ruilverkavelingen? kon je maar het beste vooraan gaan staan?

 4. Raar. Het zou normaler zijn geweest om in het bestuur te gaan zitten. Daar zitten bestuurders die de richting aangeven, directeuren zijn bankmensen met verstand van bankieren. Dus de vraag: waarom directeur en geen (hoofd)bestuurder? Of wilden de bestaande bestuurders hem er niet bij hebben?

Beheer
WP Admin