Waterputten konden vele meters diep zijn, afhankelijk van het grondwaterpeil. Open voegen tussen de stenen lieten het water doorsijpelen. Er waren ook putten met onderin een houten vlonder vol gaten. Dit waren welgaten, grondwater kon erdoor omhoog. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1934: emmers water hijsen

Nu draaien we simpelweg de kraan open voor water. Vroeger hees men het water emmer voor emmer omhoog uit een diepe put.

Deze foto is gemaakt in 1934. De waterput was de watervoorziening zoals we nu een kraan hebben. Aan de haalboom die horizontaal in beeld te zien is, hing een puthaak die je tot onder in de put kon laten zakken. Hier hing een emmer aan en zo schepte men water omhoog.

Putten zijn al eeuwenlang in gebruik. In de middeleeuwen werden ze gemaakt van uitgeholde boomstammen, liefst van hele dikke eiken. Toen de benodigde diktemaat schaars werd, de dikste bomen werden meer en meer gebruikt om er gebinten voor boerderijen van te maken, stapte men over op planken of zelfs heideplaggen. Een karrenwiel waar de spaken uit waren gehaald, deed dienst als fundering.

Flinke klus

Dat aanleggen van een put was een enorme klus. Vaak bepaalde eerst een wichelroedeloper de juiste plek, daarna kon het graven beginnen. Recht omlaag ging vaak niet, de wanden zouden dan instorten. In plaats daarvan groef men eerst een grote kuil tot het grondwater bereikt was. Vanaf daar was het een kwestie van stenen randen maken en die van binnenuit steeds verder laten zakken. De bouwers stonden vanaf dat moment met hun voeten in het water.

De onderste stenen werden nooit gemetseld maar gestapeld. Zo kon het grondwater door de voegen sijpelen. Boven de grondwaterstand werd wel gemetseld. In sommige streken werden putten gemaakt van grote voorgevormde stenen elementen, zoals die van Bentheimer zandsteen. Elk onderdeel kreeg een telmerk zodat de puttenbouwers konden zien welke steen ze waar moesten stapelen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. We hebben een paar maand geleden een waterbron geboord op een nieuwe locatie. Een wichelroede loopster bepaalde anno 2022 niet alleen de juiste plek om te boren maar ook de diepte voor voldoende volume van goed water. Volgens haar zat het water wat wij zochten op 188 voet diepte. Uiteindelijk viel de boor op 190 voet diepte in de water ader. De opbrengst is met minstens 50 gallons per minuut (225 liter) veel hoger dan waar wij op hoopten en het is goed water met laag ijzer en laag calcium.

Beheer
WP Admin