AlgemeenNieuws

19 landen voor teeltbeperking GMO’s

Brussel – In totaal 19 lidstaten van de Europese Unie willen de teelt van een serie genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) voorlopig niet toelaten, ook al zijn deze goedgekeurd door voedselveiligheidsautoriteit Efsa.

Tot de 9 landen die niet voor een verbod overgaan zijn Spanje, Portugal, Tsjechië en Zweden. Eerder dit jaar besloot de EU de toelating voor de gewassen deels weer neer te leggen bij de lidstaten.

Het betreft de toelating van één reeds toegelaten transgeen gewas, maissoort MON810, en een serie genetisch gemodificeerde gewassen waarvoor een toelatingsverzoek is gedaan.

Definitief afwegingskader

Landen moesten voor 3 oktober aangeven of ze mogelijk door Efsa toegelaten varianten mogelijk willen weren. Het betreft een maatregel die geldt voor een transitieperiode van 6 maanden, waarin landen een definitief afwegingskader voor genetisch gemodificeerde gewassen ontwikkelen.

Toelatingsverzoek voor 9 lidstaten

Concreet verzoeken de 19 landen de Europese Commissie de bedrijven die een toelatingsverzoek voor een gewas hebben gedaan hun territorium uit de toelatingsaanvraag te halen. Met andere woorden: Monsanto of Syngenta bijvoorbeeld doet dan niet langer een toelatingsverzoek voor alle 28 EU-lidstaten, maar voor 9 lidstaten.

De bedrijven willen nog niet zeggen hoe ze op het verzoek gaan reageren.

Beheer
WP Admin