Foto: ANP RundveeNieuws

13 boerenbedrijven opgekocht via Gelderse regeling

De provincie Gelderland heeft sinds 2021 voor € 32 miljoen dertien agrarische bedrijven opgekocht. Daarmee is de uitstoot van stikstof volgens de provincie met bijna 60.000 kilo verminderd. De boeren hebben zich vrijwillig laten uitkopen.

Gelderland begon enkele jaren geleden al met stikstofplannen. Behalve het uitkopen van boerenbedrijven kunnen agrariërs ook een beroep doen op subsidie voor innovaties om de uitstoot naar beneden te brengen. De provincie wil eind volgend jaar met zo’n regeling komen voor de industrie. Ook de stikstofuitstoot veroorzaakt door mobiliteit komt nog aan bod. Vooral de binnenvaart veroorzaakt te veel uitstoot. De grote vaarwegen Rijn en Waal voeren beide voor het grootste deel door Gelderland.

Stikstofbrandhaard

Gelderland geldt als de “stikstofbrandhaard” van Nederland. Met aan de ene kant veel veehouderij in de Gelderse Vallei, en met tegelijkertijd de Veluwe als het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Gelderland heeft recent € 257 miljoen van het Rijk gekregen voor de stikstofaanpak. De provincie gaat daarvan niet alleen bedrijven opkopen of subsidiëren, maar ook onder andere productiebos veranderen in natuurlijke bossen.

Gelderland verwacht dat nog een aanzienlijk aantal boeren zich vrijwillig zal laten uitkopen. De Gelderse regeling loopt tot eind 2025.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Productiebossen veranderen in natuurlijke bossen. Heb je zo/n bos dan gauw hakselen want voor je het weet zit je in een natuurgebied.

  2. Das een kleine 550 euro per kg ingenomen stikstof dus , dan is de vraag hoeveel rechtstreeks weer via belastingen de staatruif weer in gaat. Mijn insziens is dit veel te mager.

Beheer
WP Admin