RundveeAchtergrond

1.400 koeien en geen contract

Kobus Bondesio heeft met twee partners een bedrijf met 2.900 hectare grasland en 1.400 stuks vleesvee. Alles gaat daarbij in vertrouwen, niets is op papier geregeld.

Soms is gezamenlijk uitbaten van een landbouwbedrijf succesvol, maar vaak gaat zoiets mis. Meestal eindigt het zelfs in chaos. Alleen de juiste man maakt het tot een succes. Kobus Bondesio is zo’n man. Hij bestuurt in Paraguay het landbouwbedrijf, dat hij samen met twee ‘partners’ bezit. Gelukkig is het allemaal aangrenzend land. Kobus is de ‘hoofd-beslisser’, want de partners wonen erg ver weg. Misschien is dat ook wel een reden voor het succes.

Kobus is een van de eigenaren van 1.900 hectare grasland in het noordwesten van Paraguay, in de omgeving van Dematei. Hij is bezig nog eens 1.000 hectare in cultuur te brengen. Op dit moment wordt zijn grasland, voornamelijk Gatton Panic-gras, door 1.400 runderen bezet. Het einddoel is om ossen voor de markt te produceren, met een gemiddeld slachtgewicht van 450 kilo.

Vee in bijna alle kleuren

Het bedrijf is een jaar of zes geleden gekocht, en het vee is nog een beetje een mengelmoesje, alle kleuren behalve paars en roze zijn te vinden. De incidentele groene die geboren wordt, wordt direct geslacht! Vorig jaar zijn de eerste dragende pinken gekocht, dit jaar zijn de eerste kalveren gespeend. De afgelopen tijd zijn vooral Senepol-stieren gebruikt, de kalveren zijn gespeend bij gemiddeld 236 kilo. Kobus Bondesio stelt dat hij niet gebonden is aan een specifieke ras, maar wel aan de eis om economische vlees te produceren. Daar selecteert hij de stieren op.

Efficiënt

Het bedrijf werkt erg efficiënt. Er zijn goede kraals, kavelpaden, drijfhekken en opsluitboxen voor het behandelen van het vee. Dat maakt het mogelijk om met slechts drie arbeiders, van wie er één een parttime-trekkerbestuurder is, al het dagelijkse werk te kunnen uitvoeren. Aannemers worden ingezet bij arbeidsintensieve taken zoals het afrasteren en maken van hekken.

Geen contract

Het meest opvallende van de hele bedrijfsopzet is dat er geen officieel contract is tussen Kobus en de ander eigenaren. Alles is op vertrouwen gebaseerd. Dat toont maar eens hoe het ook kan!
Hasta la Proxima!

Foto’s: Dannie Coetzee

Beheer
WP Admin