Varkenshouderij

Nieuws 10683 x bekeken 29 reactieslaatste update:22 jul 2014

Varkenshouderijen op slot vanwege vervuild voer

Doetinchem - Een aantal veehouderijen zit als gevolg van de furazolidonvervuiling in het veevoer op slot. Slachterijen nemen de dieren niet meer af.

Volgens Maarten Rooijakkers, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland is er al een aantal bedrijven geblokkeerd in Gelderland, hoeveel kon hij niet zeggen. Of dat ook elders het geval is, is hem niet bekend. Cees Oostrom, voorzitter van de sector varkenshouderij van Vee&Logistiek Nederland, bevestigt de opmerkingen van Maarten Rooijakkers dat er al verschillende bedrijven op slot zitten. "Deze veehouderijbedrijven kunnen hun dieren niet meer afzetten, omdat ze geen garanties omtrent het door hen gebruikte veevoer kunnen leveren." Of het daarbij alleen om bedrijven in Gelderland gaat kan Oostrom niet zeggen

Ook Jan Overeem, varkenshouder in Nijkerk en lid  van de vakgroep varkenshouderij LTO Noord, heeft Gelderland in zijn portefeuille en bevestigt dat bedrijven hun dieren niet meer kunnen afzetten in die provincie. Hoeveel dat er zijn kan hij niet zeggen. Overeem heeft vanmorgen gesproken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de problematiek, maar kan niets kwijt over dat gesprek. "We wachten de brief van de NVWA af." Op persoonlijke titel durft hij wel te zeggen dat het volgens hem lijkt mee te vallen. "Maar het is wel een drama voor de sector", voegt hij eraan toe.
Volgens Cees Oostrom zijn slachterijen heel voorzichtig en willen ze duidelijkheid hebben over de aangevoerde dieren. Ook Oostrom is, net als Overeem, vanmorgen geïnformeerd door de NVWA. "Slachthuizen eisen garanties over de herkomst van het veevoer", aldus Oostrom. Om welke slachthuizen het gaat kan of wil hij niet zeggen, ook kan hij niet zeggen welke veevoerproducenten bij de slachterijen op de 'zwarte lijst' staan.

Frans Donkers, bestuurslid NVV, heeft tot nu niets gemerkt van onrust onder leden. Ook zijn hem geen gevallen bekend van boeren die problemen hebben met het afleveren van varkens. "Ik wacht de NVWA-brief af, dan kijken we wat ons te doen staat."

Over de omvang van het aantal getroffen bedrijven is nog steeds onduidelijkheid. Gisteren sprak Trustfeed directeur Francine van Rossem nog over minder dan honderd bedrijven die met vervuild veevoer te maken hebben. Die grens lijkt vandaag losgelaten door Trustfeed. Van Rossem's collega Frank Gort zegt in Nieuwe Oogst dat hij niet weet of het om 20 of 250 bedrijven gaat.

Slachterijen willen tot nu toe geen commentaar geven.

Laatste reacties

 • niet

  dit is nou paniek zaaien!!!! Het voer is allang op!!! En wie is weer de dupe ??? Ja de varkenshouder die er ook nog niets aan kan doen!!

 • w v gemert

  Varkenshouders treft geen blaam. Ik vindt het wederom slap van de mengvoer industrie dat ze de kaken op elkaar houden. Wij betalen extra voor boven wettelijke veiligheden in het voer, en als dan toch een incident zich voordoet dan weten ze van niets, of mogen niks zeggen, of verschuilen zich achter derden, maar hun verantwoordelijkheid nemen ho maar.

 • joannes

  Waar monopolies toe leiden! Trustfeed: ze doen hun naam eer aan!

 • frans1

  Niemand kan of wil iets zeggen maar boerderij kopt hem in met ,
  'Varkenshouderijen op slot vanwege vervuild voer' nu nog wachten op de rest van de media .
  Bedankt boerderij voor deze antie reclame,
  Voor je iets publiceerd bedenk dan wel dat voor onze sector een pen dodelijker kan zijn als een pistool .

 • niet

  Boerderij heeft niets met varkensboeren is al meer dan duidelijk!!!

 • Broederijbrok

  Beste Niet.
  De voersector ook niet als dit afgespeeld heeft in maart en april, die varkens die vorige week geslacht zijn liggen nu ergens op de BBQ eet smakelijk.

 • Barneveldsei

  Als de vervuiler moet betalen, laat deze zich failliet verklaren. Dat hebben we al meegemaakt met dat corrupte Duitse bedrijf dat zonodig verontrijnigt vet verwerkte.

 • gerjan slingenbergh

  Mooi dat we trustfeed hebben

 • Elevage

  weer verbazingwekkend dat wij overal zo transparant mogelijk moeten produceren en leveren. En als er dan iets niet goed loopt buiten schuld van de sector om dan weet ineens niemand ergens van!
  geen aantallen, geen provincies, geen bedrijven, helemaal niets is bekend!

 • trijnie

  Ik heb met jullie te doen en dat meen ik werkelijk.
  En dat je nu met de varkens blijft zitten met dit warme weer maakt het waarschijnlijk extra erg.

 • johannesspook

  Wow,deze mest mag ook niet meer op de akker?

 • drikhend

  Wie wordt hier nu bescherm de consument of de grondstoffenhandelaar met zijn vervuilde grondstof . Als niemand iets weet werkt het volgen en traceren van grondstoffen niet of velen liegen dat ze barsten . Omdat ze waarschijnlijk hun verhaal niet hard kunnen maken als de vervuiler naar de rechter stapt als hij geblokkeerd zou worden . Want voedselveiligheid is iets wat veel leken helemaal niet snappen En de rechter is wat dat betreft ook een leek

 • joannes

  @dirkend, jij stel de juiste vragen! Het zoveelste bewijs dat al die zogenaamde kwaliteits organisaties, eenmaal gevestigd en natuurlijk uit de sector betaald, óók niet kunnen garanderen voor waar ze opgericht zijn. Het zijn de exploitanten van de zogenaamde vertrouwens breuk, vaak eerst gedefiniëerd door betrokken aktiegroepen, om vervolgens met een te dure organisatie een eventueel incident in eigen kring, aan alle kanten af te schermen. Ze hebben daar bij Trusfeed natuurlijk zelf een kapitale fout in hun methodiek, en systeem. Maar omdat ze hoog in Politek en bij Aktiegroepen connecties hebben proberen ze zich er nu uit te draaien. Die varkenshouders zijn al geblokkeerd, en lijden al schade! Het zal me benieuwen wie hier de buidel trekt, en het zou een grote schande zijn wannneer de varkensboeren hier dierect of indirect voor moeten gaan betalen met zo´n Trustfeed al jaren opgetuigd en controbutie geïnd in de keten!

 • varkentjeeee

  vol bulken en niet betalen kijken hoe lang ze dat vol houden

 • bucks

  Geweldig zoals dat Trustfeed werkt , alles is gecontroleerd alles is geborgd mooier kan eigenlijk niet . Maar de werkelijkheid is minder waar het is een geld en tijd verslindende organisatie . Het heeft totaal geen nut ga bv maar eens kijken buj die Kats in Lopik als je de verhalen mag geloven sterft het van de ratten en ongedierte. verwerkt alles wat ze maar kunnen, halen afgekeurd voer bij de meelboeren . Ze zullen wel hebben zitten azen die meelboeren op voerleverantie s aan zn rundvee. En de varkensboeren zijn weer de dupe.

 • info479

  De reactie van verweijveehandel1 komt uit Lunteren.
  Deze is niet van J.Verweij Veehandel BV uit Lopik.

 • mt

  Kwaliteits instanties zijn allemaal gekweekte baantjes neem bijvoorbeeld ook voormalige qll .
  En wij maar betalen

 • BoB de Bakker

  Hoe hadden bovenstaande reageerders het dan willen oplossen? Het zaakje op zijn beloop laten? Lijkt mij ook niet zo'n goed idee.

 • aarthamstra1

  Nou .bob GEEN GEVAAR voor de gezondheid nog milieu ,dan eerst maar eens goed uitzoeken voor je alles op slot zet, Nu word er onnodig veel leed
  gedaan aan dier en mens .
  Als het nog een Vrijland is moeten ze eerst uitzoeken hoe het zit ,NU WORDEN BEDRIJVEN KAPOT GEMAAKT zonder dat een rechter er zich er over kan uitspreken.DAT IS KLASSE Justitie.

 • drikhend

  De boeren moeten met zelf een organisatie vormen die regels opstelt onder welke voorwaarden een bedrijf veevoeder mag leveren . En dan vooral gebaseerd op vreemde of verboden stoffen enz. hier moet dan geregeld worden dat degene die het voer levert alle gevolg schade moet betalen . En wat natuurlijk moeilijk zal zijn ook de eventuele schade ontstaan door prijsdalingen die gevolg zijn van het incident . Ik denk dat er dan zijn die afhaken . Nu veel babbels wij zijn gecertificeerd en andere niet . De boer wordt als ware gewaarschuwd als je met andere dan ons zaken doet loop je gevaar en schade op .Volgens mij is een bedrijf wat eerlijk werkt en niet gecertificeerd ook veilig .

 • joannes

  @dirkhend, prima idee dat zelf oprichten en uitvoeren! Er zijn teveel organisaties die de zelf gecreëerde vertrouwens breuk exploiteren met dure organisaties die certificaten stempelen! We moeten terug naar de tijd dat je wist welke slager kwaliteit leverde en welke slager rommelde. Laat de consument het maar vertellen met wel of niet kopen. Nu gaat men er vanuit dat Niemand te vertrouwen is en er een ¨Trustfeed¨ achtige groep met natuurlijk populaire bestuurders eea moeten autoriseren. Het zijn mee etende vergaderbonzen! Elke boer en slager die voor zijn vak eer werkt moet óók die status kunnen verdienen door kwaliteit voorop te stellen en de daarbij behorende prijs. Dan sorteren de foute slagers snel uit. Eea bereik je natuurlijk niet met schaalvergroting, maar met procesbewakingen, selectie en controle. Kijk naar de betere restaurants die kopen ook hun eigen producten in de vroege ochtend op de verse markt van hun vertrouwde producenten met directe verkoop!

 • Mozes

  @drikhend #20 , je schrijft: 'volgens mij is een bedrijf wat eerlijk werkt en niet gecertificeerd ook veilig'.
  Hoe weet je of een bedrijf eerlijk werkt?
  Daar zijn controles voor nodig en een verklaring van 'goed bevonden', wat dus een certificaat is.
  Het probleem is dat hoe goed de controles ook zijn, kwaadwillenden kunnen altijd mazen vinden tussen de controles door. Er zijn dus niet alleen regels nodig om risico's te vermijden maar ook regels om in geval van een fout razendsnel te kunnen opsporen en terughalen. Het eerste blijkt bij Trustfeed wel redelijk in orde, het laatste juist niet.

 • aarthamstra1

  NOU MOZES een ding weet ik zeker de boerenbedrogorganisaties NIET..

 • drikhend

  Ja beste Mozes u en wij weten een ding en dat is dat de certificering van oneerlijke bedrijven ook niet werkt en als dus werkelijk iedereen eerlijk zou zijn zou certificering niet nodig zijn . Maar het blijkt nu dat rommelaars ook een certificaat hebben en dat andere bedrijven zwijgen . Ik weet niet wie er eerlijk is . Maar alle bedrijven met een of meerdere certificering ook niet . En waarom zou een bedrijf zonder certificaat niet eerlijk kunnen zijn .

 • farmerbn

  Extra certificering en een schade-vergoeding bij calamiteit wordt toch door de boer betaalt dmv verhoogde voerprijs. Het beste om boeven te weerhouden te frauderen is om ze hoofdelijk aansprakelijk te stellen. Dus niet de voerfabriek failliet laten gaan maar privé-bezit afpakken en een gevangenisstraf geven.

 • drikhend

  Juist Beste framerbn alle kosten gemaakt ook voor certificering zijn verrekend in de voerprijs . En in straffen heeft u ook gelijk . Maar de echte boeven zijn natuurlijk net iets slimmer . Zodat er meestal niets te halen valt .

 • boerkebrabant

  is het niet zo dat elke voerfabriek daar voor verzekerd is? agrifirm in elk geval wel, volgens een vertegenwoordiger van die fabriek. als er iets in het voer zit wat er niet in hoort word alle schade door de verzekering betaald. alleen jammer dat ik hem op zijn woord moet geloven, want op papier heb ik het nog niet gezien.

 • Burnetti

  @boerkebrabant:
  ku'j reken'n, da reken d'r moar nie op.

 • joannes

  Die garantiecertificaten beteken niets zo is gebleken! Veevoeder leveranciers duiken voor hun verantwoordelijkheid zo blijkt! En omdat het een keten van leveranciers en daarmee verantwoordelijkheden betreft kan de individuele boer weinig afdwingen. Normaal in zulke situaties is dat bij overheidswege en, daarmee bij wet geregeld, afnemers beschermt worden tegen foute handels praktijken. Denk aan consumenten bescherming enz, Nu de Overheid óók krap bij kas zit en het ¨probleem¨ zich beperkt tot enkel kalverhouders lijkt iedere mogelijke betrokkene zich te verschuilen achter een ¨onderzoeks¨ proces en de daaruit voort vloeiende rechtsgang, die jaren kan duren. Een laffe reactie! De vraag is hoe je voor een volgende keer te beschermen? Via veevoederfabrikanten en certificaat /audit organisaties werkt niet! Boeren zullen direct met een verzekerings partij moeten organiseren! Verzekeringen hebben juristenteams en organisaties die opgewassen zijn tegen bureaucratie en veevoederbedrijven. Daarmee zou je vervuiling van veevoeder kunnen voorkomen zonder dat het de prijzen opdrijft, in ieder geval transparant, omdat veevoeder , incl prijs, schoon moet zijn, en niet versluiert de eventuele aansprakelijkheid van de de goedwillende leverancier belast.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.