Varkenshouderij

Nieuws 2386 x bekeken 4 reacties

'Veehandelaar bracht voedselveiligheid in gevaar'

Den Bosch - Tegen voormalig eigenaar F. v.d. B. van Quality Porks uit Udenhout is afgelopen maandag voor de rechtbank Den Bosch een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk met daarnaast een proeftijd van twee jaar.

Het in september 2011 failliet verklaarde Quality Porks was volgens de officier van Justitie de opdrachtgever van varkenstransporten naar Italië waarbij gefraudeerd werd. Vd B. had een economisch voordeel door varkens buiten de boeken te houden en pleegde daarmee fiscale fraude. De twee transporteurs waarmee Quality Porks samenwerkte komen in een later stadium voor nog de rechter.

De zaak kwam aan het rollen toen de NVWA op 28 oktober 2010 een melding kreeg van een ex-werknemer van een van de veetransporteurs. Deze chauffeur verklaarde dat de normale manier van werken was dat op papier altijd minder varkens werden vervoerd dan in werkelijk getransporteerd werden.

Volgens Officier van Justitie Marieke Schenk faciliteerde V.d. B. met de gehele gang van zaken een fiscaal onbekende goederenstroom naar buitenlandse boeren, slachters, vleesverwerkende industrie, horeca en consument. Het gaat het echter veel verder, stelt de Officier. V.d. B. bracht de voedselveiligheid in gevaar. Schenk: "Het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt dat de veiligheid van ons vlees in het geding is omdat fraude leidt tot een onbekend product of tot een product van onbekende herkomst waardoor het niet duidelijk is of het gevaar voor mensen kan opleveren. De verdachte heeft door zijn handelswijze grote risico's genomen met de voedselveiligheid."

Over twee weken doet de rechtbank Den Bosch uitspraak.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik vind het niet netjes als ons vakblad een artikel schrijft over enkele zwarte varkens in een vrachtwagen en dan stelt dat de voedselveiligheid in gevaar is gebracht. Daarnaast is de ex-medewerker niet erg loyaal. Misschien is hij zelfs mede schuldige en heeft hij de fraude gefaciliteerd.

 • ikkethuis

  Het wild wat een jager schiet, is toch ook een onbekend product, en daar weet men de herkomst ook niet van.

 • joannes

  UIt bovenstaande commentaren blijkt maar weer dat er een groot verschil van besef en kennis bestaat tussen wat het NVWA, gesteund door de rechterlijke macht, verwacht en wat de ¨praktijk¨ denkt dat fatsoenlijk moreel verantwoord is. De een gaat uit van absolute registratie en administratie, de ander wil nog wel eens wat door de vingers zien. Zolang de ¨praktijk¨ zich niet realiseert dat niet geadministreerde dieren ook niet verantwoord kunnen worden in de diverse verantwoordelijkheden zullen we ¨incidenten¨ houden zoals bovenstaand of van Hattem met zijn ponys.

 • leo,s vriend

  Dit is dus de bekende piramide,Illegaal te veel varkens opleggen,die illegaal exporteren en de mest ergens dumpen? En dan winden wij ons op vanwege strengere mestnormen door te hoge fosfaattoestanden?

Of registreer je om te kunnen reageren.