Rundveehouderij

Nieuws 2367 x bekeken 2 reacties

Hogere melkproductie geeft 5% meer broeikasgas

FrieslandCampina heeft vorig jaar 5% meer broeikasgassen uitgestoten dan in 2014. Dit komt vooral doordat leden van de coöperatie meer koeien gingen houden en de melkproductie met 6% opvoerden.

Dit meldt de zuivelonderneming in haar duurzaamheidsverslag over 2015. Voor het overige bleven de milieuprestaties vrijwel gelijk aan die van 2014. De energie-efficiency had iets kunnen dalen, ware het niet dat vorig jaar dus meer melk was aangevoerd en er ook meer producten met een hogere energie-intensiteit waren gemaakt. Met name de grotere productie van kindervoeding kostte veel extra energie.

Nederlandse koe is relatief 'schoon'

De Nederlandse melkveestapel stootte vorig jaar ruim 545 kiloton meer aan CO2-equivalenten uit dan in 2015. Toch zijn de Nederlandse koeien relatief 'schoon', zo blijkt uit gegevens die FrieslandCampina aanvoert. Per kilo melk produceert een Nederlandse koe 1,24 kilo aan CO2-equivalenten uit. De gemiddelde melkkoe wereldwijd brengt 2,4 kilo CO2-equivalenten in de atmosfeer om dezelfde hoeveelheid melk te produceren.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Allemaal broodje aap: 3 koeien van 10.000 liter stoten per definitie minder broeikas gassen uit dan 5 van 6000 liter!

  Niet klakkeloos aannemen wat beweert wordt

 • deB.


  kom toch op, op basis van 1983

  1 mln koeien minder en 4mln!!!! auto's erbij!!

  Gaan we een keer normaal met de kringloop boeren om, want dat doen we bijna allemaal

Of registreer je om te kunnen reageren.