RundveeNieuws

FrieslandCampina gaat leden onverwacht controleren

Amersfoort – FrieslandCampina gaat de leden onaangekondigd controleren. Dit bevestigt het bedrijf. Al vóór de zomer kunnen ‘aandachtsbedrijven’ onaangekondigde controles verwachten, vanaf volgend jaar alle leden.

Dit is een breuk met het verleden, maar nodig vanwege de steeds hogere eisen die consumenten, afnemers en controle-instanties stellen aan kwaliteit en veiligheid, aldus de woordvoerder. Bij de controles zal de lat bovendien hoger liggen.

Op welke punten dat zal zijn, wil FrieslandCampina nog niet zeggen. Ook wenst het niet in te gaan op de vraag naar de concrete aanleiding. “Wij willen laten zien dat we een betrouwbare partner zijn en kwaliteit heel serieus nemen,” wordt gesteld.

Duidelijk is dat het intensievere toezicht extra geld kost. Hoe dat wordt geregeld, wordt later duidelijk. Evenmin is het al een uitgemaakte zaak wie de extra controles gaat uitvoeren. Mogelijk worden naast de eigen ledendienst en Qlip nog meer partijen betrokken. “Dat wij de controle veranderen en de lat hoog leggen, is duidelijk. Hoe de controles er precies gaan uitzien, is nog onderwerp van discussie.”

De wijziging is een initiatief van FrieslandCampina zelf en niet gecoördineerd met de rest van de zuivel. Nu zijn controles vaak aangekondigde bezoeken en vooral bij bedrijven met een mindere melkkwaliteit en bedrijfshygiëne. Voor velen is de omslag flink wennen, blijkt uit discussies onder leden. Veel andere leden snappen echter het belang, stelt FrieslandCampina.

Beheer
WP Admin