Rundveehouderij

Nieuws 2931 x bekeken 11 reacties

FrieslandCampina gaat leden onverwacht controleren

Amersfoort – FrieslandCampina gaat de leden onaangekondigd controleren. Dit bevestigt het bedrijf. Al vóór de zomer kunnen 'aandachtsbedrijven' onaangekondigde controles verwachten, vanaf volgend jaar alle leden.

Dit is een breuk met het verleden, maar nodig vanwege de steeds hogere eisen die consumenten, afnemers en controle-instanties stellen aan kwaliteit en veiligheid, aldus de woordvoerder. Bij de controles zal de lat bovendien hoger liggen.

Op welke punten dat zal zijn, wil FrieslandCampina nog niet zeggen. Ook wenst het niet in te gaan op de vraag naar de concrete aanleiding. "Wij willen laten zien dat we een betrouwbare partner zijn en kwaliteit heel serieus nemen," wordt gesteld.

Duidelijk is dat het intensievere toezicht extra geld kost. Hoe dat wordt geregeld, wordt later duidelijk. Evenmin is het al een uitgemaakte zaak wie de extra controles gaat uitvoeren. Mogelijk worden naast de eigen ledendienst en Qlip nog meer partijen betrokken. "Dat wij de controle veranderen en de lat hoog leggen, is duidelijk. Hoe de controles er precies gaan uitzien, is nog onderwerp van discussie."

De wijziging is een initiatief van FrieslandCampina zelf en niet gecoördineerd met de rest van de zuivel. Nu zijn controles vaak aangekondigde bezoeken en vooral bij bedrijven met een mindere melkkwaliteit en bedrijfshygiëne. Voor velen is de omslag flink wennen, blijkt uit discussies onder leden. Veel andere leden snappen echter het belang, stelt FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Wat is het toch leuk om boer te zijn. Zet maar eens op een rijtje wat voor regels en nieuws we de laatste weken over ons heen hebben gehad. Er zat maar weinig positiefs tussen. Dit kan er ook nog wel blij.
  Als jonge ondernemer denk je onder hand wel 10 X na voordat je in de landbouw verder gaat.

 • BO(skabout)ER

  dit is als ik het goed heb een afspraak tussen alle zuivelbedrijven, dit komt voort uit Russische eisen.

 • BO(skabout)ER

  En dan zeggen ze wel dat ze het zelf hebben gecoördineerd maar dat doen ze om in de belangstelling te staan...

 • japke33

  'Weer mooi klaar mee. Maar denk dat ze zo heel veel boeren af kunnen keuren, dus ze zullen er wel snel op terugkomen, want dit werkt niet in de praktijk. En wie zit er op te wachten dat zo'n controleur onverwachts op de stoep staat!! Lekker onder het kuilen zeker?
  Maar ja, de boeren komen toch niet in opstand, dus Friesland Campina heeft van die kant niks te vrezen. Toch.....?

 • Koen Franken

  Als je alles op orde hebt hoef je toch niks te vrezen , als ze veel boeren afkeuren betekent dat gewoonweg dat men het zaakje niet in orde heeft , we leven al in een andere tijd heren

 • Mozes

  De prestatietoeslag wordt voor het grootste deel betaald van de winst die gemaakt wordt in Azië. Vooral de kindervoeding is zeer winstgevend. Dat de kindervoeding zo winstgevend is komt omdat men een groot vertrouwen heeft in onze kwaliteit. Wij hebben er dus alle belang bij om dat kwaliteitsimago in stand te houden. Voor niets gaat alleen de zon op, een zo hoog mogelijke prestatietoeslag eist een inspanning.

 • janenminie1

  Ben het helemaal eens met iemand.

 • farmerbn

  Het gaat bij de zuivelbedrijven niet meer om wie het beste zuivelproduct maakt maar wie de strengste regels heeft. Dat is jammer en geeft meteen ook aan dat tussen de zuivelproducten bij de verschillende merken niet veel meer verschillen zijn. Om te onderscheiden gaan ze dus meer controleren ipv betere producten maken.

 • altijdrust

  DOC heeft aangekondigd het zelfde te doen.

 • Paalder

  Farmerbn, jij hebt tenminste door hoe het werkt. Je moest eens weten hoeveel er fout gaat bij hun in de fabrieken, va betrouwbare bron vernomen. Maar daar mag niet over gesproken worden

 • ahmlemmens

  Tijden veranderen: vroeger lag de koe aan de ketting, nu haar baas.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.