Rundveehouderij

Nieuws 1855 x bekeken

Fonterra zet Chinese melkveebedrijven apart

Auckland – Fonterra heeft de Nederlander Henk Bles aangesteld als tijdelijk directeur van International Farming Ventures.

Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf wil onder deze noemer haar grootschalige agrarische activiteiten over de grens onderbrengen in een apart onderneming met een volledige eigen financiële en operationele verantwoordelijkheid. De Nederlander Henk Bles, onder meer exporteur van fokvee, rapporteert rechtstreeks aan topman Theo Spierings. Hij start zijn werkzaamheden, in eerste instantie voor een periode van zes maanden,  op 14 april dit jaar. Gelijktijdig wordt gezocht naar een opvolger.

Fonterra is druk bezig haar melkaanvoer wereldwijd zeker te stellen. Zo zijn en worden er in China grootschalige melkveebedrijven uit de grond gestampt. In de provincie Hebei bevindt zich een cluster van  vijf melkveebedrijven met in totaal 15.000 melkkoeien, jaarlijks goed voor een productie van 150 miljoen liter. Volgens vakblad NZ Dairy Exporter komt een tweede cluster, van gelijke grootte, in de provincie Shanxi gedurende de tweede helft van dit jaar in productie. Fonterra's ambitie is om in 2020 jaarlijks een miljard kilo melk in China te produceren.

Spierings wijst regelmatig op het belang van melkpools buiten Nieuw-Zeeland, waar de productielimieten steeds meer in zicht komen. Jaarlijks koopt de onderneming al 2 miljard liter melk in op de Australische markt. In Zuid-Amerika haalt Fonterra op diverse wijzen ook nog eens 3,1 miljard liter melk van de markt. In eigen land haalt de zuivelonderneming naar verwachting dit seizoen, dat nog twee maanden duurt, 15,5 miljard liter op bij haar leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.