Rundveehouderij

Foto & video 3418 x bekeken 2 reacties

Voederwaarde snijmais snel bekend

Limagrain heeft een mobiel NIR-lab gemaakt waarmee ter plaatse de voederwaarde van snijmais is te bepalen. Tijdens een maisdemo in Den Hout konden melkveehouders hun eigen mais laten meten.

Foto

 • Nu de oogst van snijmais voor de deur staat, wil zaaizaadleverancier Agrifirm veehouders op de hoogste stellen van de stand van de diverse rassen. Dan doen ze tijdens diverse demodagen in het land, waaronder op het perceel zandgrond in het Brabantse Den Hout.

  Nu de oogst van snijmais voor de deur staat, wil zaaizaadleverancier Agrifirm veehouders op de hoogste stellen van de stand van de diverse rassen. Dan doen ze tijdens diverse demodagen in het land, waaronder op het perceel zandgrond in het Brabantse Den Hout.

  Foto: Jan Sandee
 • Tientallen veehouders zijn op de middag afgekomen. Specialisten van Agrifirm nemen de veehouders mee langs de rassen.

  Tientallen veehouders zijn op de middag afgekomen. Specialisten van Agrifirm nemen de veehouders mee langs de rassen.

  Foto: Jan Sandee
 • Een visuele boordeling van de kolf geeft een inschatting van de drogestof, maar is minder nauwkeurig dan een meting.

  Een visuele boordeling van de kolf geeft een inschatting van de drogestof, maar is minder nauwkeurig dan een meting.

  Foto: Jan Sandee
 • Eén van de onderwerpen is het mobiele NIR-lab van producent Limagrain. Het LG-lab kan de voederwaarde van verse snijmais bepalen. Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij, geeft uitleg over de toepassing van het unieke apparaat.

  Eén van de onderwerpen is het mobiele NIR-lab van producent Limagrain. Het LG-lab kan de voederwaarde van verse snijmais bepalen. Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij, geeft uitleg over de toepassing van het unieke apparaat.

  Foto: Jan Sandee
 • Een bepaling begint met het hakselen van een vijftal maisplanten. Een aantal melkveehouders had zelf een aantal planten meegenomen. Het hakselen gebeurt met een versnipperaar.

  Een bepaling begint met het hakselen van een vijftal maisplanten. Een aantal melkveehouders had zelf een aantal planten meegenomen. Het hakselen gebeurt met een versnipperaar.

  Foto: Jan Sandee
 • Het resultaat van het hakselen wordt gekiept in een emmer.

  Het resultaat van het hakselen wordt gekiept in een emmer.

  Foto: Jan Sandee
 • Geduldig wachten meerdere maismonsters voor ze naar het LG-lab mogen.

  Geduldig wachten meerdere maismonsters voor ze naar het LG-lab mogen.

  Foto: Jan Sandee
 • Voor een betrouwbare analyse is het van belang dat de petrischaal goed gevuld op het LG-lab komt te staan.

  Voor een betrouwbare analyse is het van belang dat de petrischaal goed gevuld op het LG-lab komt te staan.

  Foto: Jan Sandee
 • Een maismonster tijdens de meting. Het duurt slechts 8 seconden voordat de voederwaarde bekend is. Naast de droge stof meet de apparatuur VEM, zetmeel, suiker, VCOS, NDF, NDF-verteerbaarheid en ruw eiwit.

  Een maismonster tijdens de meting. Het duurt slechts 8 seconden voordat de voederwaarde bekend is. Naast de droge stof meet de apparatuur VEM, zetmeel, suiker, VCOS, NDF, NDF-verteerbaarheid en ruw eiwit.

  Foto: Jan Sandee
 • De uitslag is bekend: dit monster had een droge stof van 35 procent en 1.014 VEM. Limagrain gaat het mobiele NIR-lab vanaf volgend jaar actief bij klanten inzetten. De zaaizaadleverancier werkt nog aan toepassing van het systeem voor ingekuilde mais. Ook moet het bepalen van de voederwaarde van vers en ingekuild gras nog mogelijk worden gemaakt.

  De uitslag is bekend: dit monster had een droge stof van 35 procent en 1.014 VEM. Limagrain gaat het mobiele NIR-lab vanaf volgend jaar actief bij klanten inzetten. De zaaizaadleverancier werkt nog aan toepassing van het systeem voor ingekuilde mais. Ook moet het bepalen van de voederwaarde van vers en ingekuild gras nog mogelijk worden gemaakt.

  Foto: Jan Sandee

Rene Stevens

Laatste reacties

 • pieterfranken1

  Handig, tegelijk met kopen van zaad afspreken dat ze komen tijdens maishakselen snel uitslag en je hoef geen gaten meer te prikken in het plastic. Kan die meteen door rekenen hoe de uitslag na conserveren is???

 • snip

  lijkt me nou niet meteen betrouwbaar. meting in 8 seconden, of we worden beduveld bij blgg. ook kunnen ze de benutting in de koe zo ook niet onderzoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.