Pluimveehouderij

Nieuws 3534 x bekeken 12 reactieslaatste update:23 apr 2015

Oude kippenziekten vooral bij uitloop

Heteren - Oude kippenziekten, die niet voorkwamen toen het gros van de kippen in kooien werd gehouden, steken de laatste jaren steeds vaker de kop op.

Dit zei Naomi de Bruijn, pluimveedierenarts bij GD in Deventer, maandagavond tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). "Bij alternatieve houderijsystemen zien we oude ziekten terugkomen. Die zien we ook wel bij scharrelkippen, maar daar zijn het incidenten.''

Vlekziekte

De Bruijn, die een inleiding hield over de ontwikkeling van pluimveeziekten in de laatste twee decennia in het algemeen en AI in het bijzonder, baseerde haar uitspraak op rapportages over het voorkomen van pluimveeziekten die GD in Deventer elk kwartaal samenstelt voor het ministerie van EZ en de pluimveesector. Enkele van die oude pluimveeziekten die in toenemende mate in de statistieken opduiken zijn vlekziekte, Pasteuralla multocida (vogelcholera), Blackhead (histomoniasis) en Coryza (acute snot).

NVP-voorzitster Hennie de Haan, zag direct de tegenstelling: de maatschappelijke wens om meer kippen naar buiten te doen, terwijl zich daar meer pluimveeziekten voordoen. De Bruijn: "We lopen tegen grenzen aan. Ongebreideld vaccineren is geen oplossing.''

Vergelijking

De GD-pluimveedierenarts had ook gekeken naar AI-uitbraken. Ze had de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in 2003 en 2014 met elkaar vergeleken. In voorjaar 2003 ging het om een laagpathogene stam in een stal met uitloop die veranderde in een hoogpathogene in een stal zonder uitloop en vervolgens sterk spreidde in een pluimveedicht gebied. In najaar 2014 was het een hoogpathogeen virus in een gesloten stal. "In 2003 was het een veranderend virus, in 2014 een virus direct al in z'n meest agressieve vorm. Vorig najaar is het misschien ons geluk geweest dat het virus zò agressief was, dat de kippen al dood waren voordat het virus zich ging verspreiden.''

Laatste reacties

 • l coumans

  wiens brood men eet diens woord men spreekt!!!!!

 • Cokie

  In 2003 greep het virus zo snel om zich heen dat ze nooit kunnen achterhalen waar het begonnen is, het enige wat ze weten is waar het als eerste ontdekt is. mevrouw de Bruin roeptoetert maar wat ze bij de NVP graag willen horen.

 • Joerissen


  Lekker scharrelen in de Wintergarten !!!

 • l coumans

  joerissen waarom is stal en wintergarten niet een geheel???

 • Joerissen


  Volgens mij heeft een Wintergarten een maatschappelijke meerwaarde t.o.v. enkel een stal. Ik denk dat we de afgelopen dagen voldoende argumenten verzameld hebben om kippen niet meer buiten te laten lopen. De Wintergarten is een prima tussenoplossing en kan veel maatschappelijk draagvlak vergaren indien we het volledige verhaal aan de consumenten vertellen en ons richten op feiten en niet op emotie van een handjevol wereldverbeteraars en goudzoekers. Iedereen is gebaat met een gezonde Nederlandse pluimveestapel en de beschikbaarheid van gezonde en betaalbare eieren. Gezonde kippen, gehouden in een veilige omgeving die met een minimum aan entingen veel en lang eieren leggen. Dat zou ons streefbeeld moeten zijn.

 • l coumans

  joerissen wat klets je nu toch allemaal bij elkaar de wintergarten is enkel een minimale vergroting van de stal het gaat hier over 23 keer niks

 • bankivahoen


  Joerissen@, het heeft weinig zin om enkele risicovolle pluimveehouders te overtuigen. Het enige dat voor hen telt is eigen belang , sector breed kijken is een vies woord voor hen.Spaar dus de moeite, hun goudmijntje is heilig.

 • l coumans

  lange Tenen bankivahoen?????

 • hongarije

  Goed gesproken Joerissen, je slaat de spijker op zijn kop!

 • Cokie

  Het was weer een topdag voor mijn uitloopkippen. En de dames hebben me weer een berg gouden eieren bezorgd, wat een een mooi beroep heb ik toch.

 • l coumans

  Cookie hier ook in het zonnige zuiden ,onder de bloeiende fruitbomen, dan is ophokken toch een ver van mijn bed show

 • zeelander

  Onder bloeiende fruitbomen
  Moeten geen kippen lopen 
  Daar moet je zelf met je vrouw of vriendin in adams kostuum liggen
  Dat is het echte leven
  En die virus verspreinde kippen binnen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.