Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Infectiekans phytophthora neemt af

Naarmate het droger wordt deze week, neemt het risico af op een besmetting met de aardappelziekte phytophthora.

In het noordoosten van het land is afgelopen weekeinde plaatselijk veel regen gevallen. Daar blijft de phytophthora-druk het hoogste gedurende de week.

Doordat het steeds droger wordt deze week, neemt de kans op infecties af. Woensdag 2 augustus is die kans het grootst langs de randen van Nederland. Donderdag neemt de infectiekans verder af. Vrijdag is de kans dat een perceel besmet raakt met phytophthora overal in Nederland kleiner dan 5%. Dan staan bijna alleen groene puntjes op de kaart van Nederland, hetgeen gunstig is voor aardappeltelers. Alleen in Zuidoost-Groningen en het noorden van Drenthe is de kans vrijdag iets groter. Maar ook daar neemt het risico op zaterdag verder af.

Dacom.

Dacom.

Veel regen in het weekend

Op de phytophthora-kaarten van adviesbureau Dacom is te zien dat het veel heeft geregend afgelopen weekeinde. De infectiekans was maandag in grote delen van Nederland hoger dan 20%. Maar de tweede helft van de week ziet er veel beter uit.

De Dacom-kaartjes geven weer hoe hoog het risico is op een infectie met phytophthora. Maar ze zeggen niets over de hoeveelheid aardappelen die al zijn aangetast door phytophthora. De kaartjes geven geen beeld van de ziektedruk.

Beheer
WP Admin