Foto: Jan Willem van Vliet AkkerbouwNieuws

Interval tussen bladschimmelbespuitingen te groot

Suikerbietentelers hielden in 2016 een te lange interval aan tussen de eerste en tweede bladschimmelbespuiting. Daarom zijn veel percelen toch sterk door bladschimmels aangetast, ondanks veel bespuitingen.

Dat blijkt uit het de resultaten van Unitip, het teeltregistratieprogramma voor suikerbieten van Suiker Unie.

Suiker Unie vermoedt dat te laat een vervolgbespuiting is uitgevoerd, door onvoldoende waarnemingen na de eerste bespuiting. Het interval tussen de eerste en tweede bespuiting was in 2016 gemiddeld 30 dagen, terwijl twee tot drie weken beter was geweest, om het nieuwgevormde blad een goede bescherming te kunnen bieden.

Waarschuwingen op tijd gegeven

De bladschimmelwaarschuwingen zijn op tijd gegeven. Door het koude voorjaar was het bietengewas in de meeste gebieden pas in de tweede helft van juni gesloten. Op 24 juni is in Limburg en West-Brabant de eerste waarschuwing uitgegaan. Na ruim een maand gold de waarschuwing voor het hele land.

Voor de eerste bladschimmelbespuiting koos 58% van de telers voor het middel Retengo Plust. Dat is afgelopen seizoen een goede keuze geweest, omdat stemphylium vaak meteen aanwezig was en dit middel de beste nevenwerking heeft tegen deze schimmel.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin