AkkerbouwNieuws

China steekt miljarden in akkerbouw

Peking – China steekt dit jaar nog eens €18 miljard in de graan- en oliezadensector. Het geld wordt deels besteed aan het opkopen van graan en oliezaden bij de eigen boeren om de binnenlandse prijzen te ondersteunen. Daarnaast wordt een deel van het geld gebruikt om de boeren goedkope leningen te verstrekken. Dat meldt persbureau AgraEurope op basis van mededelingen van het Chinese ministerie van financiën.

China steekt steeds meer geld in de akkerbouw. De €18 miljard is ruim 30 procent meer dan in 2014. En vorig jaar was de financiering al met 22 procent gestegen ten opzichte van 2013. Volgens AgraEurope kiest China steeds meer voor directe steun aan de akkerbouwers, in plaats van gewassen op te kopen om de prijs te ondersteunen.

China heeft met dat laatste slechte ervaringen. De staatsvoorraad katoen is in China opgelopen naar 10 miljoen ton. Die is uit de markt gehaald om de prijs te ondersteunen. Maar het beheren van de voorraad is te kostbaar geworden. Daarom begon China vorig jaar met de verkoop van de staatsvoorraden katoen.

Daarnaast meldt de Chinese overheid dat de minimumprijzen voor tarwe en rijst ook dit jaar blijven. China hoopt op termijn meer dan 550 miljoen ton graan per jaar te oogsten. Vorig jaar is ongeveer 350 miljoen ton graan, inclusief rijst, van de akkers gehaald.

Het beleid van China lijkt op dat van de EU in de vorige eeuw. Sinds de jaren zeventig kocht de EU grote hoeveelheden graan en suiker op om de prijs te ondersteunen. In de jaren negentig maakte de toenmalige landbouwcommissaris Ray MacSharry een begin met de omvorming van een prijsbeleid naar een inkomensbeleid. De kosten om de voorraden vlees, suiker, graan en zuivelproducten te beheren waren onbeheersbaar geworden.

Beheer
WP Admin