Akkerbouw

Achtergrond 1402 x bekeken laatste update:20 jul 2016

Goes start notering plantuien met €15,50

De beurscommissie van Goes is van start gegaan met de notering voor plantuien.

De eerste notering start voor plantuien van seizoen 2016/’17 met €13,50 tot €15,50 per 100 kilo. Begin vorige week zijn er verschillende transacties tussen €12 en €14 per 100 kilo gedaan. En op vrijdag werd er €16 per 100 kilo geboden, waardoor de verwachting was dat de eerste notering iets hoger zou uitvallen. De eerste notering voor plantuien ging vorig jaar in dezelfde week €4 hoger van start met €17 tot €20 per 100 kilo.

Nu de oude oogst zo goed als weg is, worden er volop plantuien geoogst. Er gelden door de matige vraag weerprijzen. Alleen wie echt uien nodig heeft, koopt ze. Een deel van de inkopers wacht tot er meer volume verkrijgbaar is.

Goede kwaliteit

De kwaliteit van de plantuien is goed. Al is het met de hoge temperaturen van deze dagen opletten dat de plantuien die gerooid zijn en op het land liggen geen zonnebrandplekken oplopen. Het vochtrijke weefsel van de jonge uien lopen risico op beschadiging.

Export komt op gang

De plantuien zijn ietwat aan de fijne kant, maar de export verloopt prima voor de verschillende maatsorteringen. De voorjaarsplantuien zijn wat aan de fijne kant, daarentegen was de grofte van de winterplantuien iets groter. De markt is nog rustig. Qua export gebeurt er nog niet zoveel. De fijne sortering wordt geladen om volgende week naar Afrika te verschepen. De plantuien die worden uitgevoerd gaan in kleine volumes.

Of registreer je om te kunnen reageren.