Foto: AFP AlgemeenNieuws

Zwartboek: €22 miljard schade door renteswaps

De schade door renteswaps, omstreden financiële producten, hebben het midden- en kleinbedrijf inclusief land- en tuinbouwbedrijven circa €22 miljard gekost.

Banken hebben zich schuldig gemaakt aan de verkoop van verkeerde producten en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft te lang gewacht met afdoende maatregelen. Dat stelt Claim Participants (CP) in een zwartboek dat deze week is aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

CP is een organisatie die namens ondernemers de schade wil verhalen die ze hebben geleden door financieringen met renteswaps.

‘Ten onrechte gesteld dat schade meevalt’

Initiatiefnemer en eigenaar van CP is ondernemer Bert Mouthaan, die zelf miljoenen euro’s schade heeft geleden. Volgens Mouthaan wordt ten onrechte vaak gesteld dat de schade meevalt, als contracten waarin renteswaps zijn opgenomen tot het eind van de looptijd worden uitgediend. “Het gaat juist om de tussentijdse betalingen die ondernemers per kwartaal moeten betalen”, aldus Mouthaan.

Bert Mouthaan, initiatiefnemer en eigenaar van CP. Foto: Bart Nijs

Bert Mouthaan, initiatiefnemer en eigenaar van CP. Foto: Bart Nijs

 

Volgens berekeningen van een expert voor CP komt de totale schade van renteswaps, inclusief die tussentijdse betalingen, uit op €22 miljard. Mouthaan is blij dat er op 3 maart in de Tweede Kamer wordt gesproken over de renteswaps en de problemen tot faillissementen aan toe.

“Ondernemers profiteren nu niet van de huidige lage rente, integendeel”, zegt Mouthaan. “Ze moeten juist extra geld betalen aan banken, vanwege de swaps. Veel contracten zijn destijds onbewust van de gevolgen van een rentedaling afgesloten.”

Beheer
WP Admin