Nederland komt niet meer van het AI-virus af. Aanpassingen zoals een overdekte uitloop kan een oplossing zijn voor de biologische en vrije-uitloopsector. - Foto: Bert Jansen PluimveeCommentaar

‘Zoeken naar perspectief in pluimveehouderij’

Een forse tegenvaller. Zo kun je de recente uitbraken van vogelgriep noemen. Zelfs hoogzomer is pluimvee niet veilig voor het hoogpathogene AI-virus.

Nog in tien regio’s geldt de ophok- en afschermplicht al sinds 26 oktober 2021. Het is onwaarschijnlijk dat hier op korte termijn verandering in komt. Eerlijk gezegd: de vrees dat de kippen dit jaar niet meer buiten komen, is reëler.

De vrije-uitloop- en biologische sector moeten zich herbezinnen over de nabije toekomst. Nederland komt niet meer van het AI-virus af, zoveel is wel duidelijk. Natuurlijk zijn er staltechnische oplossingen denkbaar. Aanpassingen zoals een overdekte uitloop, die straks ook in de vleessector nodig zijn om aan de supermarkten te mogen leveren.

Hadden we maar de marktpositie van bierbrouwer Heineken

De aanpassingen vergen aanzienlijke investeringen van pluimveehouders. Hadden we maar de marktpositie van bierbrouwer Heineken, zou je denken. Die kon de kostenstijgingen voor grondstoffen, investeringen en energie direct doorberekenen in de bierprijs. Helaas is dit niet zo.

Stikstofcrisis drukt op gemoedsrust

Maar nog los even van het verdienmodel, markpositie en prijs drukt de stikstofcrisis zwaar op de gemoedsrust. Het sentiment is uiterst gespannen. De Nederlandse landbouw moet fors inleveren. Hebben alle protesten effect gesorteerd, blijft de vraag. Met de brutale afvaldumpingen op snelwegen lijkt ook iets van Haagse behoefte tot serieus gesprek los te komen. Premier Mark Rutte en de ministers Staghouwer en Van der Wal zullen de boeren ergens met doelen, tijdspad en route tegemoet moeten komen.

Ondertussen ligt natuurlijk elke ontwikkeling, elke investering stil. De ondernemer wil eerst duidelijkheid over de positie van het bedrijf, laat staan dat een bank geld verstrekt. Den Haag schuift de uitwerking van het beleid door naar de provincies. Het toverwoord is gebiedsgericht beleid. Maar wees nu eerlijk: met de verkiezingen voor provinciale staten volgend jaar voor de deur, waagt geen partij zich aan ingrijpende maatregelen.

Alert blijven

Nee, het is niet de zomer voor de pluimveehouderij, terwijl het perspectief voor de sector toch zo goed is. Rabobank prees ooit de Nederlandse pluimveehouderij als koploper in ondernemerschap, kwaliteit en logistiek. “De sector moet wel alert blijven”, klonk de waarschuwing. De ruimte om te acteren moet er wel zijn!

Reacties

Beheer
WP Admin