Partner
Foto: Middendorp Montage AlgemeenPartner

Zo zorg je voor meer licht in de stal

Licht is een belangrijk element in ons leven. Ook voor koeien is het van belang. Behaal meer rendement door lichtniveaus en tijdsduur van het natuurlijke licht te verbeteren.

Een verbeterd lichtsysteem heeft een positief effect op de ontwikkeling, vruchtbaarheid en het immuunsysteem van koeien. Daarnaast kan meer licht in de stal een verbetering in melkproductie realiseren. Onderzoek toont een productiestijging aan van 6 tot 15%. Investeren in licht verdient zich dus terug.

Vier voordelen van licht in de stal

  1. Beter leefklimaat voor het vee.
  2. Lagere energiekosten door natuurlijk daglicht.
  3. Een prettigere werkomgeving voor de boer.
  4. Lichtoplossingen bieden goede kansen om ook de ventilatie in de stal te verbeteren.

Lichtplaten en cassettes

Er zijn meerdere mogelijkheden om natuurlijk licht in de stal naar binnen te brengen. Bij vezelcement golfplaten zijn driewandige polycarbonaat lichtplaten een veel toegepaste oplossing.

Bij een sandwichpanelen dak kan gebruik worden gemaakt van lichtcassettes. Deze zijn opgebouwd uit twee lichtplaten (in dezelfde dikte als het paneel) en worden veelal geplaatst in werkplaatsen of goed geïsoleerde loodsen. Bij sandwichpanelen kiezen ondernemers vaak voor polycarbonaat lichtplaten, die in de panelen kunnen worden verwerkt. Deze hebben een dikte van 3 mm en zijn voordeliger dan de lichtcassettes. De isolatiewaarden zijn echter minder in vergelijking met die van lichtcassettes.

Daarnaast biedt een aluminium nok systeem, voorzien van 10 mm vlakke polycarbonaat platen, goede mogelijkheden om licht vanuit de nok in de stal te brengen. Deze oplossing biedt ook goede opties om de ventilatie te verbeteren.

Top 5 meest geplaatste nokken

Lichtnokken bestaan uit meerwandig polycarbonaat en een aluminium spant, welke slagvast, corrosiebestendig en duurzaam zijn. Het systeem kan bij zowel golfplaten als sandwichpanelen worden toegepast. De opstaande rand van aluminium is in alle RAL-kleuren leverbaar.

1. CV-nok

De CV-nok is door zijn multifunctionele karakter een veel geziene ventilatienok. De nok zorgt voor een goede ventilatie, houdt neerslag effectief buiten, maar is optioneel af te sluiten wanneer gewenst. Wil je zelf in de hand houden in welke mate de nok moet ventileren, dan is de CV-nok zeker het overwegen waard.

Foto's: Middendorp Montage

Foto’s: Middendorp Montage

2. Schaduwnok

Dit is een type nok met éénzijdige lichtinval en een vrije vorm van luchtuitlaat. Door de dakbedekking aan de zonzijde over te laten steken, wordt directe lichtinstraling beperkt tijdens de uren waarop de warmte-instraling het hevigst is. Zo wordt de lichtinval sterk gereduceerd.

Zo zorg je voor meer licht in de melkveestal


3. Oversteeknok

Bij de oversteeknok wordt er één lichtstraat geplaatst aan de overstekende dakzijde. Dit type laat zich het gemakkelijkst en voordeligst plaatsen. De oversteeknok is dankzij de hoge lichtopbrengst en lage bouwkosten een goed alternatief voor de traditionele ventilatienokken, waarin aluminium is verwerkt. In het geval van renovatieprojecten wordt vaak een extra gording in de nok gemonteerd om deze nok te creëren.

Zo zorg je voor meer licht in de melkveestal


4. Open / schoorsteennok

De naam zegt het al: de open nok is in principe niets meer dan een opening in de nok van het dak. Twee opstaande randen van aluminium of polycarbonaat aan de randen van de opening zorgen dat de wind op de juiste manier wordt geleid. De hoogte van deze randen bepaalt de luchtstroom en zodoende in welke mate de vervuilde en vochtige lucht uit stal wordt afgezogen. Deze nok zorgt voor veel trek (luchtstromen). Om waterinval via de nok te voorkomen, wordt een goot onder de opening gemaakt.

Zo zorg je voor meer licht in de melkveestal


5. Oversteek / schaduwnok

Deze nok biedt veel lichtinval en heeft een eenvoudige constructie. Met name bij renovatieprojecten is dit een goede oplossing. De nok wordt vaak gemaakt in combinatie met een golfplaten dak, omdat deze erg geschikt is om van drie dubbelwandige lichtplaten te maken. Samen is dit financieel een relatief voordelige oplossing, waarmee veel lichtinval kan worden gerealiseerd.

Zo zorg je voor meer licht in de melkveestal


Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden en verschillende materialen, bekijk dan onze website. Of vraag eenvoudig, binnen 2 minuten een vrijblijvende offerte aan voor het vervangen van je dak.

Beheer
WP Admin