Foto: Ronald Hissink BoerenlevenColumn

‘Zo ruimen wij oud kuilplastic op’

We hebben een eigen aanpak om oud plastic op te ruimen. En als ik alleen ben, zet ik de radio erbij aan.

“Jij denkt dat jij het netjes voor elkaar hebt?”, zegt een boerenbestuurder wanneer ik enthousiast vertel over het opruimen van het kuilplastic, en hoe onze steeds verbeterende werkwijze hierin is. “Ik was jaren geleden bij boeren die hadden nog ‘tweedehands’ kuilplastic van 2009 liggen om voor een nieuwe kuil weer te kunnen gebruiken.”

Aan de waslijn drogen

Regelmatig, wanneer het mooi weer is en het waait een beetje, dan ruimen we het gebruikte kuilplastic op, dat her en der verwaaid en verspreid over de kuilen ligt. Eerst leggen we de stukken geheel open bij de kuilenplaats om ze te laten drogen. Na enige tijd draaien we het plastic om als beddengoed dat aan de waslijn hangt te drogen. Je voorkomt kreukels, hoeft het niet te strijken en dat scheelt erg veel tijd.

Een tijdrovend en arbeidsintensief klusje. Maar dan ‘hej-ok-wat’, zou mijn schoonvader zeggen

Het heeft iets weg van lakens vouwen, vroeger samen met mijn moeder, maar dan net even iets anders. Er zijn zelfs filmpjes te zien hoe je hoeslakens snel kunt opvouwen ‘like a pro’, een spoedcursus ‘onberispelijk vouwen’. Maar met wind (in je eentje) kuilplastic opvouwen is een uitdaging.

Keurig pakketje

Gelukkig zijn we met z’n tweetjes. We pakken ieder het midden van het plastic en lopen beiden naar dezelfde kant om het ‘vuil’ er af te schudden. Daarna wordt het langste gedeelte dubbelgevouwen en iedere keer weer op elkaar gelegd. Om het ‘glad’ te strijken, schuiven we er met onze laarzen overheen. Om uiteindelijk het ene uiteinde op de andere te leggen en een keurig pakketje te creëren. Hierom een strotouwtje en klaar is Clara. Een tijdrovend en arbeidsintensief klusje. Maar dan ‘hej-ok-wat’, zou mijn schoonvader zeggen.

Dus zet ik de muziek aan. ‘Ich bin wie du’ van Marianne Rosenberg schalt door de muziekbox

Het kuilplastic waar gaten in zitten en de te kleine stukken worden apart gelegd. De mooie stukken meten we eerst globaal op en daar gaat een lintje aan met een papiertje waarop de afmetingen staan geschreven. Wel zo handig voor de volgende keer. En sinds kort worden de afgedankte niet herbruikbare stukken ook nog in een bigbag bewaard. Gemakkelijk om te bewaren en ook met het vervoeren.

Piratenmuziek

Omdat Luc andere bezigheden heeft, laat hij er me even later alleen mee. Dus zet ik de muziek aan. ‘Ich bin wie du’ van Marianne Rosenberg schalt door de muziekbox. Een Duitse versie van ‘België, is er leven op Pluto’, Helene Fischer ’Feuer am Horizont’, Hepie en Hepie ‘Babe, ik wil van je houden’ en Dick Hageman ‘Moeke, d’r staat een vrijer voor de deur’… en ga zo door.

‘Bah, piratenmuziek!’ denk ik. Al snel ben ik dat zat en draai aan de knop om op een andere zender af te stemmen. Maar iets ‘normaals’ krijg ik niet op de radio. Wanneer ik even later meezing met ‘I‘ll never be Maria Magdalena, you‘re a creature of the night… oooohh’ (van Sandra) komt Luc weer aanlopen. “Zie maar, ik wist wel dat je deze Duitse schlagermuziek leuk vond.”

Reacties

  1. Waar laten jullie de plastic die afgevoerd moet worden? Nu LTO Noord Oost Twente is gestopt met de plastic inzameling ben ik nog op zoek naar een afnemer.

    1. gewoon afspraak maken met de leverancier om oud plastic retour te nemen .

Beheer
WP Admin