Zo haal je meer melkgeld uit mais
Ruwvoer zo efficiënt mogelijk omzetten in melk is en blijft de basis onder het melkveebedrijf. Naast smakelijk en eiwitrijk gras is snijmais een ideale energiebron die zorgt voor een goede eiwitbenutting. In dit artikel lees je tips om maximaal melk(geld) uit je mais te halen.
Hoogproductief melkvee heeft nood aan veel energie maar is beperkt in haar voeropname. De energieopname is dé limiterende factor van elke hoogproductieve koe. Elke kg drogestof snijmais moet daarom een zo hoog mogelijke energiedichtheid (VEM per kg ds) bevatten. In de praktijk zien we hierin grote verschillen: snijmais varieert van 960 tot ruim 1.060 VEM per kg ds.
VEM uit snijmais
De VEM die snijmais levert is voor bijna de helft afkomstig uit zetmeel. Voor een goede zetmeelopbrengst is het vooral belangrijk dat de bevruchting goed slaagt en de kolf bij de oogst volledig rijp is. Voor beide factoren geldt dat zeer vroege / vroege maisrassen hier in het voordeel zijn.
Hiernaast komt 25% tot 33% van de VEM uit de celwanden van de plant. De celwandverteerbaarheid (% Ndf vert.) is hierin doorslaggevend: hoe hoger, des te meer energie de koe uit de celwanden kan benutten. Hierin bestaan grote verschillen tussen maisrassen, met een variatie van 45 tot ruim 60% verteerbaarheid.
Maisrassen van LG blinken uit in zetmeelopbrengst én celwandverteerbaarheid. Daarom scoren ze elk jaar de hoogste VEM op de Aanbevelende Rassenlijst. Ook in de praktijk zien we dat duidelijk, in de ruim 1.000 kuilanalyses die jaarlijks ingestuurd worden in de VEM-wedstrijd:

Onafhankelijk onderzoek
Er is nog meer bewijs. De voorbije jaren is er in heel Europa onafhankelijk onderzoek gedaan naar de effecten van beter verteerbare snijmais op de melkproductie. Zo werd in Nederland door Schothorst Feed Research diervoederonderzoek gedaan, waarin de beter verteerbare maiskuil voor 0,4 liter extra melk per koe per dag zorgde.

Een geslaagde teelt
Natuurlijk is een goede teelt en oogst nog veel belangrijker voor de maiskwaliteit die je uiteindelijk in de kuil hebt. Als kweekbedrijf zet LG daarom al jaren in op teeltondersteuning en advies, zodat maistelers maximaal rendement uit onze zaaizaden kunnen halen. We delen kennis op lgseeds.nl, bieden de digitale teelthulp agrility en onze 4 teeltspecialisten staan jaarrond paraat met hoogwaardig advies op maat.
Kortom: met een goede maisrassenkeuze en aandacht voor de teelt haal je in 2025 gegarandeerd meer rendement uit je maisteelt!